-

Belgische topruiters vragen om actie tegen de wolf

Anna Hinckel

Recente gevallen van dode schapen, koeien en Shetlandpony’s hebben de discussie over de wolf in België doen escaleren. Bijzondere rol spelen topruiters Jos Lansink en Ludo Philippaerts. Zij willen dat de overheid onmiddellijk actie onderneemt.

De paarden van de topruiters staan pal in het wolvengebied. De paardenhouderij van Lansink ligt op 500 meter van de plek in de Vlaamse provincie Noord- Limburg waar de wolf een koe uit de wei haalde. De stoeterij Dorperheid van de familie Philippaerts ligt een paar kilometer verder.

Paardenhouders angstig

Paardenpunt Vlaanderen, doorgaans gericht op voorlichting aan paardenhouders en niet op belangenbehartiging, vraagt om structurele oplossingen. “De paardenhouders uit de regio leven in angst. Is dit wat de maatschappij wil? Nu ook paarden en runderen op het menu van de wolf blijken te staan, is er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren en wordt dringend gevraagd dat er maatregelen genomen worden. Met geld valt het verlies van een paard of pony niet zomaar te vergoeden. Voor vele eigenaars betekenen ze een belangrijk gegeven in hun leven. De emotionele waarde van hun lievelingsdier valt niet in geld uit te drukken.” 

Verplaatsen wolf

De boerenbond, Landelijk Gilden, BWP, Landelijke Rijverenigingen (LRV) en Paardensport Vlaanderen dringen aan op ‘herlocalisatie’. “De situatie is onhoudbaar. Na twee jaar moeten we ons afvragen of de wolf wel thuishoort in een dichtbevolkt gebied. Het verplaatsen van de wolf naar een ander leefgebied in Europa, waar dit dier wel de ruimte zal hebben, dient onderzocht en overwogen te worden.”

De Vlaamse minister van leefmilieu Zahul Demir lijkt daar nog niet op in te willen gaan. Zij wil mensen nog actiever overtuigen om in een omheining te investeren, meldt Het Belang van Limburg/Vilt.be De wolf is een beschermde diersoort en Europa laat niet toe ze uit de natuur te verwijderen. “We moeten met de wolf leren samenleven.”

Demonstratie

Deze week is er een demonstratie op initiatief van een veehouder uit de aan Nederland grenzende gemeente Oudsbergen. Actievoerders willen dat het dier wordt aangemerkt als ‘probleemwolf’ vanwege het doden van vee, zodat verplaatsing mogelijk is.Meer lezen over de terugkeer van de wolf? Bit schreef hier eerder een artikel over.

Bron: Levende Have / Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!