-

Amsterdam dringt aan op wetgeving paardenwelzijn

stands Arnd Bronkhorst

In een brief aan de Tweede Kamer dringt de gemeente Amsterdam aan op een wetgeving voor het welzijn van paarden op maneges. Volgens een onderzoeksrapport van stichting Dier en Recht uit maart blijkt namelijk dat de huidige zelfregulering van de paardenbranche niet goed genoeg werkt om het welzijn van paarden te waarborgen.

Hygiëne ondermaats

Bij 44 van de 53 onderzochte maneges blijkt het welzijn van de paarden onvoldoende of slecht te zijn. De paarden krijgen te weinig vrije beweging, ook zijn de stallen niet schoon genoeg en is er te weinig sociaal contact mogelijk tussen de paarden onderling.

Ook zou er in Amsterdam, volgens de gemeente, nog een manege zijn waar stands worden gebruikt. Dit zijn stallen waarbij het paard staat vastgebonden en dus niet kan draaien, languit liggen of vrij bewegen. Sinds 1 januari 2017 is deze vorm van permanente huisvesting verboden voor bij de FNRS aangesloten maneges.

Regelgeving

De gemeente Amsterdam is van mening dat specifieke regelgeving ontbreekt in Nederland en hoopt dat het paardenwelzijn meer prioriteit gaat krijgen op maneges. “Regelgeving en controle op naleving daarvan is noodzakelijk en is een taak van de rijksoverheid”, laat de gemeente in een verklaring weten.

Door Sectorraad Paarden is de Gids voor Goede Praktijken ontwikkeld, dit is een gids die aangeeft wat er nodig is om het welzijn en de gezondheid van paarden te waarborgen. Maar volgens de gemeente Amsterdam biedt deze gids onvoldoende houvast om het paardenwelzijn op maneges ook echt te kunnen afdwingen.

Bron: Het Parool

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant