-

Aantal vanuit Oostvaardersplassen naar Spanje verhuisde Konikpaarden is ziek

Frederic Chehu

Een deel van de 29 Konikpaarden die vanuit de Oostvaardersplassen naar Spanje verhuisden, is ziek. De paarden zijn in Spanje uitgezet in een natuurgebied en hebben nu mogelijk last van een parasiet, zo meldt de NOS.

Staatsbosbeheer bevestigt dit naar aanleiding van berichten in dagblad De Stentor. De 29 paarden verhuisden in maart dit jaar vanuit de Oostvaardersplassen, omdat daar te veel grote grazers rondliepen.
De paarden werden overgedragen aan de eigenaar van de stichting Paleolítico Vivo in het noorden van Spanje, die ze graag wilde hebben voor natuurbeheer. “We hebben de paarden daarheen gebracht en ook een vrachtwagen hooi meegeleverd”, zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. “De verantwoordelijkheid voor de paarden ligt bij de eigenaar van de stichting en niet meer bij Staatsbosbeheer. Wel hebben we in het contract laten optekenen dat we na een half jaar en na een jaar zouden horen hoe het met de paarden gaat.”

Magere paarden

Vorige week kreeg Staatsbosbeheer een e-mail van de eigenaar waarin hij schrijft dat de paarden erg mager zijn en dat er parasieten in de ontlasting zijn gevonden. “Maar het is aan hem om daarnaar te handelen”, zegt Bijl.
Ook vraagt de eigenaar Staatsbosbeheer om geld en hooi. “Op dit moment is het erg droog in Spanje. Blijkbaar is er niet voldoende voedsel te vinden. Een erg vervelende situatie, omdat de eigenaar ons nu om hulp vraagt.”Bron: NOS

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant