-

7 dingen om te onthouden op International Helmet Awareness Day

Arnd Bronkhorst

Dit weekend (14-15 september 2019) is de 10e jaarlijkse ‘International Helmet Awareness Day’. Dit is een campagne ontworpen om mensen te informeren over het belang van het dragen van een cap. Hieronder 10 dingen om te onthouden over het dragen van een cap!

1. Koop na een val een nieuwe cap

Als je tijdens het dragen van je cap een harde val maakt op je hoofd, vervang je cap dan onmiddellijk door een nieuwe. Er is mogelijk schade aan de cap die niet zichtbaar is met het blote oog.

2. Koop iedere 5 jaar een nieuwe cap

Capfabrikanten adviseren over het algemeen om vier tot vijf jaar met een cap te doen. Een cap kan na verloop van tijd met een stootje hier en daar, zweet, hitte, stof en regen niet meer veilig zijn. Het piepschuim in de cap verliest dan het vermogen om je hoofd te beschermen. En in sommige omstandigheden kan het vervangen van je cap eerder dan vier tot vijf jaar nodig zijn.

3. Paardrijden wordt als gevaarlijker beschouwd dan skiën en motorrijden

Ongeveer 20% van de ongevallen die leiden tot hoofdletsel gebeuren terwijl de persoon op de grond is. Dat betekent dus dat 80% van de ongevallen met hoofdletsel vanaf hoogte plaatsvindt.

4. Koop een eigen cap

Het is het beste als je in een eigen cap investeert, omdat die cap ontworpen is om op je hoofd te passen. Er zit namelijk nog wel verschil in de pasvormen van verschillende caps. Een slecht passende cap biedt zeer weinig tot geen bescherming.

5. Zorg dat je de cap goed vastmaakt

Naast het dragen van een correct passende cap, moet het harnas correct op je cap zijn bevestigd. Daarnaast moet het bandje rond je kin, strak genoeg zitten. Als het harnas of kinbandje niet nauwsluitend zit, kan de cap roteren als je valt en zal je hoofd niet volledig kunnen beschermen.

6. Draag ook een cap wanneer je grondwerk doet

Wanneer je bijvoorbeeld gaat oefenen met trailerladen of andere oefeningen van het grondwerk gaat oefenen, kun je het beste een cap dragen. Ook wanneer je naast je paard aan het werk gaat, zit een ongeluk in een klein hoekje.

7. Koop geen tweedehands cap

Aan de buitenkant kun je niet zien of de cap aan de binnenkant beschadigd is. Dit kan bijvoorbeeld na een val, het geval zijn. Je kunt dus een tweedehands cap kopen van iemand die je kent en vertrouwt. Maar liever niet en al helemaal niet van een onbekende.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant