Afbeelding

Win: ‘Het freestyle-systeem & dressuurmatig rijden’ van Emiel Voest

Win

Emiel Voest, bekend van de ‘freestyle methode’ en de Freestyle Academy, schreef in 1999 zijn eerste boek ‘Freestyle training fase 1’. Qua inhoud nog steeds heel waardevol, maar qua vorm kan dit inmiddels 24 jaar oude boekje met zwart-witfoto’s lang niet tippen aan Emiel’s prachtige nieuwe boek, vol met duidelijke kleurenfoto’s, schema’s en tekeningen.

‘Het freestyle-systeem & dressuurmatig rijden’ is een ‘omkeerboek’ dat uit twee verschillende delen bestaat: ‘Het freestyle-systeem als basis van het dressuurmatig rijden’, over het werk vanaf de grond, en ‘Dressuurmatig rijden op basis van het freestyle-systeem’, over het werk in het zadel. Ben jij Bit & Cap-abonnee en wil je een exemplaar van dit boek winnen? Vul dan dit formulier in vóór 30 januari.

Met elkaar verbonden

Hoewel het twee losse ‘boeken’ zijn, zijn ze zowel fysiek als qua inhoud met elkaar verbonden. Emiel: “Dit boek kun je letterlijk van twee kanten benaderen. Kijk vanuit het rijden hoe je baat kunt hebben bij de trainingstechnieken vanaf de grond of kijk hoe je alle werkvormen vanaf de grond in dienst kunt stellen van het rijden.” 

In het hoofdstuk over loswerken in het deel ‘Het freestyle-systeem als basis van het dressuurmatig rijden’ wordt deze link steeds heel expliciet gelegd in de kaders ‘Wat leert de ruiter hiervan?’. Maar ook elders is het verband tussen het werken naast en op het paard heel duidelijk.

Het freestyle-systeem

Het deel over werken vanaf de grond begint met een heldere uiteenzetting over de natuur en het gedrag van het paard. Daarna volgt een hoofdstuk over ‘de andere helft van het samenwerkingsverband’; de mens. Eén (van de vele) eyeopener(s) uit dit hoofdstuk: ‘Wij mensen hebben de neiging om paarden met een hoge stem te belonen, maar voor een paard betekent een hoog stemgeluid angst en opwinding, terwijl een laag stemgeluid juist staat voor herkenning, vriendschap en geruststelling...’

Voordat de drie technieken vanaf de grond – loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen –  aan bod komen, krijg je in ‘Het freestyle-systeem als basis van het dressuurmatig rijden’ ook nog een schat aan biomechanische kennis (’alles moet anders’) en een duidelijk beeld van hoe paarden leren. Op deze manier volg je niet alleen een methode, maar weet je ook waaróm.


Dressuurmatig rijden

Het tweede deel van het boek heet bewust ‘dressuurmatig rijden’, en niet ‘dressuur rijden’. Volgens Emiel een wezenlijk verschil: dressuur rijden is een subjectieve jurysport, dressuurmatig rijden “Staat voor het trainen van een paard op basis van (dressuur)oefeningen, die voornamelijk als doel hebben het paard fysiek te verbeteren”. 

Dit deel geeft je hele waardevolle handvatten om dit in de praktijk te brengen. In het eerste hoofdstuk, ‘rijtechnieken’, worden veertien rijtechnische principes belicht aan de hand van de vragen ‘wat, hoe en waarom’. In de hoofdstukken daarna worden rijoefeningen behandeld, van de basis tot de gevorderde dressuuroefeningen. 

De oefeningen worden op een zeer duidelijke en praktische manier uitgelegd, waarbij steeds duidelijk is hoe de oefening bijdraagt aan het uiteindelijke doel: het paard fysiek verbeteren. Daarmee is dit boek in alle opzichten niet alleen een cadeautje voor jezelf, maar zeker ook voor je paard!

Wil je het boek toch liever alvast zelf kopen of cadeau geven? Kijk dan op freestyleacademy.nl

Afbeelding