Afbeelding
Getty Images

Win: Online cursus ‘Het positieve effect van muziek bij paarden’

Win

Hardcore, Haydn of helemaal niets, waar zou jouw paard van houden? Het is niet gezegd dat als jij bepaalde muziek lekker vindt, je paard dat ook vindt. Een leuke test om eens te doen is om de frequentie en decibellen van het geluid in de omgeving van je paard te meten. Dit kun je doen met verschillende apps voor je telefoon. Zo krijg je een goed beeld van wat je paard gedurende de dag te horen krijgt en met de kennis uit het artikel  Houden paarden van muziek door Equifacts kun je bepalen of dit comfortabel is voor je paard of niet. Heb je bijvoorbeeld weleens de radio aanstaan in de stal? Kijk dan eens hoe hard deze staat en of dit ook voor je paard een fijn volume is.

Welke muziek?

Nu weten we dus welke frequenties onze paarden kunnen horen en dat we voorzichtig moeten zijn met het volume. Maar dan blijft nog steeds de vraag: welke muziek kies je dan? Daar zijn eigenlijk alle onderzoeken het wel over eens: klassieke muziek heeft het meest rustgevende effect. Muziek van Beethoven geeft bijvoorbeeld vaak goede resultaten. In sommige gevallen lijken paarden ook rustiger te worden van countrymuziek, maar dit effect is minder sterk dan klassiek. Jazz en rock hebben juist het tegenovergestelde effect: ze zorgen voor onrust. Er is ook onderzoek gedaan naar de meest rustgevende frequenties en type muziek. Hieruit is de ‘Equine Relax Trax ontstaan’, die online gratis te beluisteren is. Wetenschappelijk onderbouwde muziek met de beste rustgevende werking op een paard.

Winactie

Meer weten over het effect van muziek op paarden? Wij mogen één online cursus ‘Het positieve effect van muziek bij paarden’ van Equifacts weggeven! Stuur vóór 29 november het invulformulier op en jij maakt kans op deze cursus.

Meer informatie over paarden en muziek: equifacts.nl