mischagroter
mischagroter

Blog Mischa Koot: Springen voor een beter contact

Nieuws

Je arm is een verlengstuk van de teugel. De kunst is om de druk zo gelijkmatig mogelijk te verdelen, met je ellebogen als ‘schokbrekers’.  Het valt me op dat veel ruiters spanning hebben in hun onderarmen en handen en moeite hebben om los te laten. Weerstand bieden zonder te trekken is ook gewoon ontzettend moeilijk!



‘Het is een bepaald gevoel dat je moet ontwikkelen’



Het is heel natuurlijk dat als je weerstand voelt, je toch wilt gaan trekken. Dat geeft op een of andere manier een gevoel van controle. Maar ja, daarmee zit je je paard toch echt in de weg.. Het is zo ontzettend mooi wanneer onze topruiters met een verende verbinding door de baan swingen! Dan ziet het er zo makkelijk uit! Het is een bepaald gevoel dat je moet ontwikkelen en daarom ook heel moeilijk uit te leggen, je moet het vooral ervaren. Kijken naar goede voorbeelden kan daarbij ook ontzettend helpen en dat hoeft niet alleen op het dressuurterrein te zijn.
‘Ik vind het leerzaam om te zien hoe springruiters hun paarden trainen’

Als ik kijk naar het losrijden van springruiters zie ik dat zij vaak met een soort nonchalant contact rijden, vrijwel altijd met verende armen. Zelden zie je ‘strakke’ springruiters. Ik kijk daar heel graag naar en vind het dan ook leerzaam om te zien hoe springruiters hun paarden trainen. Wij hebben het in de dressuur vaak over ‘naar voren denken’, iets wat noodzakelijk is voor een goed contact en een goede verbinding. Nu is het met een hindernis voor je neus misschien iets logischer dat je dan ‘naar voren denkt’ en naar dat gevoel wil ik nou net toe. Als je weleens gesprongen hebt, kun je dat gevoel naar voren gemakkelijk herkennen. In een goede opleiding heb je als ruiter vaak ook leren springen en daar kun je in de dressuur veel aan hebben.
‘Om weerstand te bieden heb je drang naar voren nodig’

Als iemand het moeilijk vindt om z’n paard in verzamelde galop voorwaarts te laten denken, kan het gevoel van een paard dat naar de hindernis toe trekt, enorm helpen. Ik stel mijn leerlingen wel eens de vraag: Denk je dat je vanuit deze galop over een hindernis zou kunnen springen? Als het antwoord dan ‘nee’ is, hebben ze hun paard niet voor het been uit en dus ook geen goede verbinding en dus niks om ‘weerstand’ aan te bieden. Dus om weerstand te bieden heb je die drang naar voren nodig. Af en toe een sprongetje maken is daarom niet alleen heel leuk voor jou en je paard, het kan je als dressuurruiter ook helpen om je contact en verbinding te verbeteren.

Mischa Koot is dressuuramazone, -instructrice en werkzaam bij Academy Bartels. In Bit 235, die nu in de winkels ligt, vertelt ze samen met Tineke Bartels aan de hand van een nieuw apparaat, ontwikkeld door Flexchair-deskundige en fysiotherapeut Saskia Heijkants, over weerstand bieden op een juiste manier. Want wanneer doe je het goed, en wanneer ben je aan het trekken? Als lid van Bit kun je dit nummer en andere edities van Bit ook online lezen!
mischa1
mischa2