strand
strand

Paard door lifeguard uit zee gered

Nieuws

Reddingsdiensten op Ameland hebben afgelopen donderdag een paard uit de zee gered. Het paard was diep het water in getrokken door de sterke stroming. Een jonge vrouw was tijdens een buitenrit van haar paard gevallen en het paard kwam in het water terecht. Door de sterke stroming dreigde hij de Noordzee op te drijven.


De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wisten het paard gelukkig weer levend op het droge te krijgen. Lifeguard Etienne Pieterse heeft het paard vanaf zijn rescueboard naar het strand geleid. Ook de brandweer was ter plaatse, maar kon vanaf de kant niets doen. Pieterse haastte zich om zo snel mogelijk bij het paard te komen. Eenmaal bij het paard legde hij het hoofd van het paard op zijn rescueboard om hem even bij laten te komen. Daarna dreef hij het paard richting het strand. Een collega bleef met een waterscooter achter hen om te voorkomen dat het dier terug zou zwemmen naar het diepe water.

Het paard had een duidelijke overlevingsdrang: ondanks dat hij kreunde van de inspanning bleef hij als een gek naar de waterkant zwemmen. Zo nu en dan legde hij zijn hoofd op het rescueboard. Zodra hij vaste bodem onder zijn hoeven voelde rende hij zelf het water uit, waarna hij als een gek tekeer ging.

De redding was op 14 augustus, precies 35 jaar na de verdrinking van acht reddingsbootpaarden bij de tewaterlating van een nieuwe reddingsboot.

Foto’s van de spectaculaire reddingsactie vind je hier.

Bron: KNRM / NU.nl