140113007_ABFweb
140113007_ABFweb

Kun je een ‘happy athlete’ herkennen?

Nieuws

Sinds de term ‘happy athlete’ door de FEI werd geïntroduceerd wordt er veel gediscussieerd over wat deze term nu eigenlijk inhoudt. Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh hebben zich onlangs gebogen over de vraag of het nu eigenlijk wel mogelijk is om te zien of een paard ‘happy’ is.


Onderzoekster Natalie Waran bracht het onderwerp ter discussie tijdens een conferentie van The International Society for Equitation Science (Ises) in Vancouver. Waran is van mening het antwoord op de vraag of een ‘happy athlete’ te herkennen is gezocht moet worden in het gebrek aan een toetsingskader met bijbehorende meetinstrumenten die zich richten op het zichtbaar maken van positieve emoties bij paarden. Nu wordt geluk ‘slechts’ gemeten aan de hand van zaken die met het blote oog waarneembaar zijn en een gevoel van behagen bij mensen doet oproepen, meent zij.

Geluk


“De meesten paardeneigenaren zullen het er over eens zijn dat als hun paarden lekker in de wei spelen of liggen te zonnebaden met hun maatjes, ze gelukkig of tevreden lijken. Maar hoe weten we of dit echt het geval is?”, vraagt Warren zich af. Onderzoek naar positieve emoties bij huisdieren kan enigszins helpen bij het zoeken naar dat antwoord. Tot op heden heeft onderzoek zich altijd gericht op hoe pijn en lijden bij paarden zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Met het wegnemen en voorkomen van deze factoren is geluk voor een paard echter nog geen feit, zo stellen de onderzoekers. Zelfs paarden die onder vreselijke omstandigheden moeten werken, bleken tijdens periodes van grazen positieve emoties te vertonen.

Gedragsmetingen


Onderzoekers zijn dan ook van mening dat de bestaande meetinstrumenten die gehanteerd worden om de psychische gesteldheid van een paard te kwalificeren, aangevuld dienen te worden met gedragsmetingen gericht op de mate waarin een paard daadwerkelijk positieve emoties uit. Metingen gericht op bijvoorbeeld de frequentie dat een dier speelt, de mate waarin hij soortgenoten opzoekt en de gezichtsuitdrukkingen en geluidsklanken die hij hanteert, zijn nodig om een completer beeld van de ‘state of mind’ te krijgen en om een paard met recht en rede tot ‘happy athlete’ te kunnen betitelen.

Bron: Horsetalk / Horses