Gisella Bartels
Gisella Bartels

Blog: Anna

Nieuws

Ik ben begonnen aan een nieuwe uitdaging. Niet dat ik nog niet genoeg uitdagingen heb, maar dit kwam op mijn pad en ik kon het niet voorbij laten gaan. Ik heb het over Anna. Anna is een 10 jarige merrie van Negro x Balzflug.


Zeven jaar geleden zat ik op een manege thee te drinken aan de bar. Een oudere man zat naast me en ik raakte met hem aan de praat. In die tijd zocht mijn schoonzusje een paard. Het zou het eerste paard worden dat ze zelf zou kopen. De man zei dat hij wat interessante jonge paarden had staan. Hij praatte traag, was slecht te verstaan en ik kreeg niet direct de indruk dat ik daar een bijzonder paard zou tegenkomen. Het was echter vlakbij en ik besloot toch maar eens te gaan kijken. Drie driejarige dressuurpaarden had hij staan. En hoewel ze schraal waren, relatief weinig in de hand waren geweest, ongetoiletteerd en gestald in een wat smoezelige stal vielen ze me helemaal niet tegen. Liever gezegd, het waren alle drie aansprekende paarden. Qua beweging dan. De man wilde dringend verkopen en ik kwam met hem overeen dat ik twee van de drie paarden zou kopen op voorwaarde van goedkeuring. Nog steeds had ik de zoektocht van mijn schoonzus Madelon in gedachten, maar ik wilde sowieso deze kans niet voorbij laten gaan. Als zij er niets in zou zien zou ik ze netjes opleiden en dan verkopen (al ben ik heel slecht in afscheid nemen…). Korte tijd later nam ik Madelon mee naar de paarden, die toen nog niet gekeurd waren. Zij zag de iets rillerige, zwarte, nog smalle, wat kleine en een beetje hoekige Anna en was verkocht. En ik kon haar geen ongelijk geven. Wat een kracht had dat paard toen al. Een goed achterbeen, veel ‘go’. Daar moest wat van te maken zijn. Na goedkeuring kocht Madelon het paard. Het andere paard, Anne genaamd,  vertrok naar een kennis in Frankrijk en loopt momenteel onder een jonge amazone in Amsterdam.

Madelon leidde Anna zelf op. Af en toe hielp ik haar, maar door de afstand deed ze vooral veel zelf, samen met haar eigen instructrice. Anna veranderde van een goed bewegend  ‘lelijk eendje’ in een grote, gespierde elite-merrie. In de tussentijd maakte haar volle broer Bailey furore onder Maxime van der Vlist. De combinatie is inmiddels zeer succesvol in U25 GP. Anna bereikte  met Madelon de klasse Z. Voor de amazone de eerste keer dat ze op dit niveau reed! Inmiddels is Madelon moeder geworden. Dit en het feit dat het voor haar zelf moeilijk was om verder te komen dan dit niveau zorgde ervoor dat ze het moeilijke besluit nam om haar paard te verkopen.

En die beslissing liet mij niet los. Ik kon Anna niet zomaar laten gaan. Ik geloof in dit paard en wilde haar, door haar verder op te leiden, de rijdbaarheid nog een stukje beter te maken en te zorgen voor een optimaal lichaamsgebruik, de kans geven om een fijne nieuwe ruiter en eigenaar te vinden. Madelon is al een heel eind met haar gekomen. Anna is ontzettend braaf en meewerkend. Na overleg kreeg ik de kans en de eer om dit paard voor te bereiden op de rest van haar carrière en leven. Anna verhuisde naar ons en werd eerst uitgebreid onderzocht en gekeurd, wat ons vermoeden bevestigde dat we te maken hebben met een kerngezond paard.

Om heel eerlijk te zijn heb ik er eigenlijk helemaal geen tijd voor. Maar dit is waar het om gaat voor mij. Dit is waarom ik werk als dierenfysiotherapeut, cursussen geef, les geef, zelf rij en nog altijd opleidingen volg. Omdat ik het zo mooi vind om een paard zijn of haar lichaam goed te laten ontwikkelen, om ze sterker en leniger te maken, zodat ze uiteindelijk met plezier hun werk kunnen doen en mooie prestaties kunnen leveren. Bij het trainen van een paard komt alles samen: kennis van anatomie en trainingsleer, voeding, management, passend tuigage, (preventieve) behandelingen, kortom alles wat ik zo graag doe en waar ik voor geleerd heb! Dus daarom maak ik daar tijd voor!

Ze staat nu twee weken bij ons en ze gaat heel goed vooruit. Ze doet enorm haar best. Over een paar maanden gaan we kijken hoe ver ze is. Misschien is ze tegen die tijd klaar voor haar nieuwe uitdaging, een nieuwe eigenaar. En misschien besluiten we dan dat het goed is om nog een tijd met haar door te gaan. Voor nu hebben Anna en ik plezier en Madelon kan langzaam aan het idee wennen dat Anna bij iemand anders haar leven voort gaat zetten. Wij zullen er alles aan doen om haar daar optimaal op voor te bereiden en zullen op zoek gaan naar een passende, fijne nieuwe ruiter/eigenaar. Wie weet wat voor moois de toekomst dan nog in petto heeft voor Anna. Ze heeft ons al eerder in positieve zin verbaasd met haar ontwikkeling!