hoek in rijden
hoek in rijden

Juryblog: Puntjes op de i

Nieuws

Leuk, leuk, ik mag een blog schrijven voor Bit! Heel leuk maar waarover in vredesnaam? Er zijn zoveel dingen om als jury een blog over te schrijven en als ik eenmaal op dreef ben dan stop ik meestal niet meer... De keuze is gevallen op de afwerking. Vaak zie je als jury dat de afwerking van een proef nogal te wensen over laat. Op ieder niveau zorgt een goede afwerking echter voor dat extra puntje en dat extra puntje kan zelfs bij ieder onderdeel zijn.

[caption id=”attachment_50375” align=”alignright” width=”219”] Jurylid Grieteke Oldenburger[/caption]


‘You only have one chance to make a good first impression!’



Het begint meestal al met het binnenkomen. Als een ruiter/amazone bijvoorbeeld om de ring rijdt en vervolgens binnenkomt door om het bordje A heen te rijden en dan een fikse uitschieter terug naar de middellijn moet maken omdat hij anders niet op de A-C lijn terechtkomt. Heel eerlijk? Ik kan me daar mateloos aan irriteren en werk met mijn leerlingen dan ook vaak aan het binnenkomen, het recht rijden en het rijden van hoeken, naast alle andere dingen natuurlijk. Dat allereerste onderdeel is van wezenlijk belang voor het maken van een eerste indruk. You only have one chance to make a good first impression! Als iemand om de A rijdt hoor je mij al zuchten. Ja sorry, ik maak me daar schuldig aan maar het is zo gemakkelijk om die eerste indruk op de juiste manier te maken door voor de A langs binnen te komen. Als je voor de A binnenkomt en iets naast de AC-lijn rijdt kan je je paard naar de middellijn duwen met je kuit. Natuurlijk kan dat ook als je om de A heen gaat alleen dan moet je terug en dan krijg je dus die beruchte slinger in je eens zo rechte lijn. Het zijn zoals gewoonlijk de kleine dingen die het doen en dit is er één van.

Het netjes de hoek inrijden om bijvoorbeeld goed de diagonaal op te gaan of die schouderbinnenwaarts goed te inzetten is een tweede punt. Hoeveel combinaties er in een hoek niet behoorlijk binnendoor rijden... Je zal ze de kost moeten geven! Als jury krijg ik dan altijd de indruk dat ze bang voor me zijn (zo afschrikwekkend ben ik toch niet? Of heb ik een verkeerde blouse aan?). Of het dan het paard is dat bang is of degene die erop zit, dat is dan de vraag natuurlijk. Daarnaast is het goed inrijden van een hoek van belang voor het goed inzetten van het volgende onderdeel. Naast het afwerken van het eerdere onderdeel ben je dan dus ook meteen bezig met het voorbereiden van het volgende onderdeel. Op die manier bezig zijn met een proef, dat zie ik graag. In zo’n geval rijd je echt een proef.
‘Ik ben wel van de puntjes op de i, dus een bit hoort gepoetst te zijn’

De mensen die gericht rijden doen vaak ook iets met het protocol. Die bekijken bijvoorbeeld met het protocol in de hand een video van hun proef terug. Ook dat hoort bij het goed afwerken van een proef. De afwerking van een proef zit dus niet in het achteloos op de achterbank of in de prullenbak gooien van het protocol als er geen puntentotaal onderaan staat dat men had verwacht, maar ook dit deel behoort tot de totale afwerking. Net als je harnachement. Ik ben wel van de puntjes op de i, dus een bit hoort gepoetst te zijn en met poetsen bedoel ik poetsen en niet schoonmaken. Een bit van argentaan hoort er dus goudgeel uit te zien en niet groen uitgeslagen. In de hogere klassen geldt dat zeker ook nog, al krijgen je daar geen cijfer meer voor verzorging. Immers: het oog wil ook wat.






[handwritten]Grieteke Oldenburger is amazone, jurylid, instructrice en werkt parttime bij de ANWB. In haar vrije tijd steekt ze alle uurtjes in haar dressuurstal ‘t Olde Stee te Veendam. Met haar paard Vonkenstein rijdt zij Grand Prix dressuur en naast deze topper heeft ze nog een aantal jonge paarden staan die ze in opleiding heeft. In haar stallen vertoeven tevens twee fokmerries Elwemmie w v Flemmingh en Umbra Ulanda S v Gribaldi waarmee ze hobbymatig de fokkerij dient.  Het werken met meertallen zoals vier- en zestal geeft haar veel voldoening en ze geniet ervan om naast het gewone werken met paarden ook shows en clinics te geven of iets te verzinnen voor het goede doel, zoals de showavond t.b.v. het KWF kankerfonds op 19 december in Winschoten. Haar motto: zelfreflectie is de weg naar verbetering.[/handwritten]

 
Grieteke