tanden
tanden

Onderzoek naar mondbacteriën bij paarden

Nieuws

Een onderzoeksteam, bestaande uit Britse en Nederlandse onderzoekers, ontdekten dat de samenstelling van mondbacteriën bij paarden erg kan verschillen. Wat dit verschil precies is, hangt af van de gezondheid van het paard.


Het onderzoeksteam gebruikte DNA analyses om de bacteriële samenstelling in kaart te brengen. Er werden 24 tandplakmonsters genomen van paarden die last hadden van periodontitis, een ernstige vorm van Equine Periodontal Disease. Deze pijnlijke aandoening kan ervoor zorgen dat de tanden uitvallen. Daarnaast werden er ook monsters afgenomen van gezonde paarden.

Samenstelling


De samenstelling van de mondbacteriën bleek erg te verschillen tussen deze twee groepen. In de groep gezonde paarden bleken de Gemella en Actinobacillus bacteriën dominant. Bij de zieke paarden was een grotere diversiteit, maar hier waren vooral de Prevotella en Veillonella bacterie actief. De onderzoekers vermeldde dat Gemella en Actinobacillus normaal zijn in een gezonde paardenmond. Soortgelijke bacteriën komen ook voor in een gezonde mensenmond.

Meer onderzoek


Dit is het eerste onderzoek dat zo diep ingaat op de samenstelling van bacteriën. Er zal dan ook meer onderzoek gedaan moeten worden om te bepalen welke bacteriën nou precies voor welke ziekte zorgen.

Lees meer:



Bron: Horsetalk