Marwari
Marwari

Paardenrassen uit India: de Marwari & Kathiawari

Nieuws

De Marwari en zijn directe neef de Kathiawari zijn paardenrassen uit India die daar in zéér hoog aanzien staan. Historisch gezien zijn ze ook nauw verbonden met de koninklijke families van India. De paarden heetten ‘goddelijk en boven alle mensen verheven te zijn’. Waarom? Dat lees je in dit artikel.



Oorlogshelden en een legendarische reputatie


De Marwari en Kathiawari oogstten hun grootste faam in middeleeuws India toen ze als oorlogspaard dienden. Hun rol als oorlogspaard duurde voort tot in de 20e eeuw. Legenden beschrijven de moed van dit paardenras en gaan over hun heldendaden op het slagveld. Voorbeelden van twee legenden zijn:



Uit deze legenden blijkt dat de kern van hun roem komt door hun trouwe karakter. Ze zouden nooit van de zijde van hun ruiters wijken en nooit opgeven, ook als ze zelf gewond waren, voor ze die in veiligheid gebracht hadden. Volgens de legenden zijn Marwari’s in het verleden: over stadsmuren gesprongen, boven hun gewonde ruiter gestaan om die te verdedigen door te bijten of te schoppen. Ook, zoals bijvoorbeeld het paard Chetak, hebben ze het opgenomen tegen olifanten.

Het exterieur van de Marwari en Kathiawari


Marwari hebben een dunne huid met een zijdeachtige vacht. Die vacht kan alle kleuren hebben, behalve albino. Het paard is slank gebouwd en heeft een fraai verfijnd hoofd. De Marwari is meestal klein (de stokmaat ligt tussen de 145-155 cm), wendbaar en heeft ongelooflijke sterke droge benen en hoeven.

De Kathiawari is een paardenras met een stokmaat onder de 152 cm. Alle vachtkleuren, behalve zwart, zijn mogelijk. Kastanjebruin komt het meest voor, terwijl een pinto- of bonte aftekening zeldzaam is. Zijn hoofd en staart draagt hij hoog.

Qua uiterlijk springen de puntige oren bij deze twee paardenrassen het meest in het oog. Deze oren wijzen aan de binnenkant naar elkaar of kruisen elkaar zelfs.

Het verschil tussen de Marwari en de Kathiawari


Het grootste verschil zit hem in de plaats van origine, de Kathiawari komt van het schiereiland Kathiawari en de Marwari uit de regio Marwar. Een ander verschil is dat de Kathiawari’s een iets ander hoofd dan de Marwari’s en dat ze over het algemeen wat slanker gebouwd zijn. Je ziet bij de Kathiawari’s ook veel Arabisch bloed terug, dit heeft grote invloed gehad op het uiterlijk en het temperament van het ras.

Marwari en Kathiawari in beeld


[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Marwari7.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Marwari-9.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Marwari1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Marwari4.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Marwari5.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Marwari6.jpg|”]



Fokgeschiedenis van de Marwari en Kathiawari


Via de link is alles te lezen over fokgeschiedenis van de Marwari en het onderzoek naar het genoom van dit paardenras.

De Kathiawari werd oorspronkelijk gefokt als een oorlogspaard, die moest kunnen overleven in de woestijn. Nadat India een zelfstandig land werd is de fok aanzienlijk afgenomen en vandaag de dag zin er nog maar weinig Kathiawari’s over. De Kathiawari heeft van alle twee de rassen de meest gekrulde oren. In de historie van het fokken van dit paardenras werd er op een gegeven moment alleen nog maar gekeken naar het krullen van de oren en niet naar de andere en eveneens belangrijke karakteristieken. De registratie en shows worden nu georganiseerd door de Kathiawari Horse Breeders Association.

Een andere specialiteit, die door de fok is ontstaan, is dat beiden paardenrassen over een aangeboren tölt beschikken, die de revaal wordt genoemd.

Van klassiek woestijnpaard tot polopaard


De Marwari en Kathiawari zijn naast oorlogspaarden ook van oudsher klassieke woestijnpaarden. Ze gedijen goed in het extreme klimaat en de barre omstandigheden van hun thuisland Rajasthan en de staat Marwar (Jodhpur). Als vervoersmiddel zijn beide paardenrassen sterk genoeg voor tochten door bergen of door de woestijn. Met name de Kathiawari kan overleven op zeer weinig water of voedsel en kan goed tegen de hitte.


Vandaag de dag worden deze prachtige paardenrassen gebruikt als recreatie-, politie-, wedstrijd- en ceremoniepaarden. Hun wendbaarheid en snelheid maakt ze bovendien uitermate geschikt voor polo.

Bron: Bitmagazine.nl
Mawari
Marwari10
Marwari
Marwari 9
Marwari
Marwari
Marwari
Marwari