Sanne Schotpoort
Sanne Schotpoort Foto: Privébezit

Sanne Schotpoort: “Het écht samenwerken met een paard is wat mij aanspreekt”

Fun Grondwerk Recreatie

Toen Sanne Schotpoort vier jaar geleden de kans kreeg om vanuit haar woonvoorziening twee pony’s te gaan verzorgen, greep ze die met beide handen aan. Waar de 21-jarige Smokey een heel expressief karakter heeft, heeft de twintigjarige Babbel juist een rustig en timide karakter. 

Toch halen beide Shetlanderruinen zichtbaar veel plezier uit het grondwerk dat Sanne met ze doet. 

Grondwerk

Sanne groeide op met paarden en begon vier jaar geleden voor de twee Shetlanderruinen te zorgen. “Hoewel ik rijden altijd leuk heb gevonden, vind ik het écht samenwerken met een paard nog veel leuker. Je krijgt een andere band en leert veel van elkaar op een andere manier. Omdat ik vroeger op de manege enkel geleerd heb om te rijden, ben ik mij zelf verder in andere werkwijzen gaan verdiepen. Zo kwam ik erachter dat werken vanaf de grond veel beter bij mij past”, vertelt ze.


Foto: Privébezit

Ontwikkeld

Zo ging ze dan ook met Smokey en Babbel aan de slag. “We vinden het leuk om met grondwerk en vrijheidsdressuur bezig te zijn, maar werken ook graag met lange lijnen. Met Babbel geef ik nog wel eens les aan jonge kinderen, maar grondwerk staat voor ons op één. Beide pony’s hadden daar vier jaar geleden nog geen ervaring mee, dus het is leuk om terug te zien hoe mooi ze zich daarin ontwikkeld hebben.”


Foto: Privébezit

Op hun eigen manier

“Smokey heeft een tijdje voor de kar gestaan, maar gaf duidelijk aan het grondwerken veel leuker te vinden. Hij werkt liever sámen met je, in plaats van vóór je. Hij heeft een energiek en speels karakter, is leergierig en haalt alles uit de kast om de mooiste trucjes te laten zien.”

“De keerzijde van zijn karakter is dat hij nog wel eens de grenzen kan opzoeken, dus daar zijn we flink op aan het oefenen. Babbel is daarentegen een stuk rustiger. Hij is koel in het hoofd en uit zich niet zo expressief. Het is leuk om te zien dat ze allebei veel plezier uit het grondwerk halen, maar dan op hun eigen manier!”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding