opening op rechts onderin
opening op rechts onderin

Longeren met hulpteugels

Nieuws

Longeren is zowel voor paard als ruiter een aangename afwisseling met het rijden. Vaak is het zelfs een vast onderdeel in het trainingsschema. Veel ruiters gebruiken tijdens het longeren dan ook hulpteugels. Maar een paard correct bijzetten, is niet vanzelfsprekend. Instructeur en longeerspecialist Lammert Haanstra weet raad en geeft uitleg in Bit 237.


“Mensen bestuderen vaak de tekeningetjes op de gebruiksaanwijzing van hulpteugels en denken dan: ‘Als ik de hulpteugels laag instel, loopt mijn paard sowieso perfect voorwaarts-neerwaarts. Zet ik mijn paard wat hoger bij, dan krijg ik de ideale dressuurhouding. En zet ik de hulpteugels nog hoger, creëer ik automatisch een tweede Salinero.’ Maar dat klopt helemaal niet.” Aan het woord is longeerspecialist Lammert Haanstra.

Correct bijzetten


“Longeer je een paard zonder hulpteugels, dan loopt het paard zoals hij zelf wil. Hulpteugels laten je toe om de houding van je paard tijdens het longeren te bepalen. Maar dan moet je wel weten hoe je een paard correct bijzet,” legt Haanstra uit. En dat is geen simpele klus. “Je moet eerst en vooral goed weten hoe je paard hoort te lopen en hoe hij niet hoort te lopen. Gaat hij te snel of net te traag? Houdt hij de hals te hoog, te laag, te kort of te lang? Daar moet je als longeur een goed oog voor hebben, dat is het belangrijkste.”

Houding


Als je met hulpteugels aan de slag gaat, houd je tijdens het longeren constant de houding en de beweging van je paard in de gaten. Zo kun je controleren of de hulpteugels wel correct zijn bijgezet. “Houd daarbij de loodlijn in de gaten. Het paard moet namelijk altijd nog de vrijheid hebben om met de neus iets voor de loodlijn te lopen. Je kan de voorhand wel een beetje ronder gaan bijzetten, maar je mag de voorhand daarbij niet inkorten. Let ook op het gedrag van je paard. Een correct bijgezet paard gedraagt zich meestal rustig.”

Lees meer over longeren in Bit 237, nu te koop!


 
Longeerhulp_katoen
Epplejeck Logo zwarte letters_oranje streep_166_groot