090805958_ABFweb
090805958_ABFweb

Zo rijd je veilig over ‘enge’ wegmarkeringen

Nieuws

Meestal kom je tijdens een buitenrit wel ergens een wegmarkering tegen, dingen als haaientanden of streepjes op een fietspad. Veel paarden vinden dit maar raar en soms zelfs erg spannend. Met deze tip leer je je paard dat wegmarkeringen helemaal niet eng zijn!


Witte strepen op de weg kunnen allerlei reacties bij je paard oproepen. Van alleen maar even kijken, tot echte angst. Vooral wanneer de strepen net opnieuw geplaatst zijn, kan dit voor een paard overkomen als een totaal verschillende situatie dan die van vorige week.

Zaagsel


Oefen om met je paard over gekke lijntjes te lopen. Leg met zaagsel (of iets anders wits) een lijn over de grond. Loop naast je paard en loop heen en weer over deze lijn. Net zo lang tot je paard dit de normaalste zaak van de wereld vindt.

Uitbreiden


Als je paard gewend is aan één zaagsel lijn, kun je dit uitbreiden. Leg bijvoorbeeld meerdere lijnen achter elkaar of wissel af in breedte en vormen. Met zaagsel kun je ook gemakkelijk haaientanden nabootsen.

Rijden


De laatste stap is natuurlijk om te paard over de lijnen te stappen. Blijf zelf rustig en oefen net zo lang tot je paard ook dit niet meer gek vindt. Is hij helemaal gewend aan de witte zaagsel lijnen? Dan is het tijd om naar buiten te gaan. Vindt hij een wegmarkering toch eng? Stap er dan een paar keer overheen van beide kanten, net zoals je met het zaagsel deed. Houd natuurlijk wel rekening met de andere weggebruikers.

Bron: Horse Network