Teek - Frank Sorge
Teek - Frank Sorge

Verklein de kans op Lyme

Nieuws

Eindelijk wordt het warmer en gaan steeds meer paarden de wei op. Daar schuilt alleen wel een klein beestje waar je niet altijd vrolijk van wordt: de teek. Dit kleine diertje kan je paard besmetten met de ziekte van Lyme. Nu zijn niet alle teken gevaarlijk, maar het is misschien niet zo verstandig om af te wachten en maar te zien of de teek op jouw paard besmettelijk is. Equinews geeft tips die je kunnen helpen de kans op Lyme te verkleinen.


Teken zitten meestal in hoog gras, bosbessenstruiken, tussen dode bladeren of op varens. Daar wachten ze totdat er een ‘prooi’ langskomt waarop ze zich kunnen vestigen. Een paard is een mogelijk slachtoffer, maar niet de favoriet van een teek. Dat komt omdat de huid best dik is. Als je paard een teek heeft, is dat meestal op plekken waar de huid dun is, denk bijvoorbeeld aan de oksels. Symptonen van besmetting bij paarden zijn bijvoorbeeld sloomheid, slecht eten en koorts. Ook kan je paard kreupel worden of zijn de gewrichten extra gezwollen.

Tips


Voorkom besmetting   -   Natuurlijk is het erg lastig om te voorkomen dat je paard een teek krijgt. Wat kan helpen dat een teek op je paard gaat zitten, is het gebruik van speciale insectensprays. Het nadeel hiervan is dat niet alle insectensprays geschikt zijn voor paarden of dat de spray niet helpt tegen teken. Volgens dierenarts Bryan Waldridge kun je het beste langdurig gebruik maken van anti-teek spray voor honden.

Verwijder de teek  -  Check je paard regelmatig op teken. Vooral als hij in een wei met hoog gras of een bosrijk gebied staat. Als een teek besmet is met Lyme, brengt hij die meestal na 24 tot 48 uur over, maar het kan ook eerder al gebeuren. Als je een teek signaleert, haal hem dan weg. Hoe je dat het beste kan doen, daar verschillende de meningen over, maar je kunt bijvoorbeeld een speciaal tekentangetje gebruiken.

Inenten  -  Hoewel er geen speciale inenting is voor paarden, is die er wel voor honden. Het is ook nog niet bewezen of de vaccinatie voor honden ook werkt voor paarden. Als je paard heel vaak teken heeft, kan het wel het overwegen waard zijn om hem in te enten.

Bron: Equinews / Bit Magazine