Transformatie Marieke
Transformatie Marieke

Transformatie: Marieke van ‘t Everdal

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Marieke, een zesjarige Welsh x Arabische volbloed kruising. Zij veranderde van ‘lelijk eendje’ naar een mooie zwaan.


Eind 2009 was Ine Swinnen op zoek naar een weidemaatje voor haar Haflinger merrie. Ze zocht een goedkope Shetlander die haar merrie gezelschap kon houden. Aangezien ze binnen haar budget weinig pony’s vond die gechipt waren en een paspoort hadden, besloot ze haar budget te vergroten en ook te kijken naar bijvoorbeeld een kleine Welshpony. “Ik kwam toen bij de advertentie van Marieke terecht en was meteen verliefd! Toen we gingen kijken zag ik haar achter een kat aanjagen en ik vond het direct een ontzettend grappig dier”, vertelt Ine. Een maand later stond het zeven maand oude veulen bij Ine’s Haflinger merrie in de wei.

Ine kwam er al snel achter dat Marieke een moeilijk karakter had. “Ze was niet te vangen, ik ben er drie maanden mee bezig geweest voordat ik haar kon aaien in de wei.” Toen ze vier jaar oud was, werd Marieke beleerd voor de kar. Helaas bleek Marieke te onbetrouwbaar en is de training, na een aantal ongelukken, stopgezet. “Als ze het niet meer snapt of niet meer wilt, dan ontploft ze ook direct in plaats van eerst een beetje protest te tonen. Voor de kar wil je echt geen pony hebben die uit het niets besluit totaal niet meer mee te werken.” Naar aanleiding van dit extreme gedrag is Marieke onderzocht en bleek dat ze een hormonenprobleem had waardoor ze altijd hengstig was. Ine dacht er aan om de jonge merrie te laten steriliseren, zodat haar hormonen in balans zouden komen. “Dit is een dure operatie”, vertelt Ine. “Mijn dierenarts is gespecialiseerd in voorplanting. Zij gaf aan dat een dracht ook een goede optie was, omdat ze daar al veel goede resultaten van had gezien op het gebied van gedragsverandering.” Ine besloot om haar merrie te laten dekken. Na drie dagen dracht was Marieke direct rustig. Ine stond versteld: “Ik vertrouwde het niet en verwachtte op elk moment een trap of piep, maar dat gebeurde niet.”

[caption id=”attachment_37136” align=”alignleft” width=”300”] Foto: Wendy Kluvers[/caption]

Ondertussen loopt er een veulen aan de voet bij Marieke en is ze nog steeds stabiel in haar gedrag. Samen met twee Haflingers loopt ze 24 uur per dag buiten, met onbeperkt ruwvoer. “In 2014 ben ik volledig gestopt met granen te voeren. Ze krijgt sindsdien vitaminen brok en granenvrije muesli. Ik merkte dat ze hier zowel fysiek als mentaal heel erg van opknapte!” Marieke is enorm veranderd door goede zorg, het juiste rantsoen en veel liefde!

[caption id=”attachment_37138” align=”alignright” width=”300”] Foto: Wendy Kluvers[/caption]

Ine hoopt dat Marieke zo evenwichtig blijft in haar karakter, anders overweegt ze toch nog om de merrie te steriliseren. “Ik wil er niet elk jaar een veulen naast hebben lopen, maar ik wil het haar toch aangenaam maken. Ik wil niet dat ze boos is en met zichzelf in de knoop zit. Ik vind het fijn om Marieke erbij te hebben, haar te knuffelen en te genieten van haar.”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

januari 2010 (Large)
juni 2010 2 (Large)
augustus 2011 (Large)
IMG_8457
IMG_8723