Training
Training Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Train de bovenlijn van je paard

Training Dressuur Opvallend

Het stretchen en inkorten van de bovenlijn van je paard onder het zadel is een nuttige oefening. Hiermee train je de bovenlijn van je paard en het brengt verschillende voordelen met zich mee. 

Horselistening legt uit hoe je deze oefening doet en wat de voordelen hiervan zijn.

Spanning in het lichaam van je paard tijdens het rijden blokkeert zijn energie, deze spanning ontwikkelt zich tot een strakke bovenlijn. Dit is te zien aan korte gangen, wegrennen of slechte reactie op je hulpen. Of je nu stapt, draaft of galoppeert; een goed uitgevoerde stretch maakt de toplijn los.

Hoe doe je de oefening?

Neem contact met het bit, gebruik je zit en beenhulpen om impuls te behouden en laat langzaam de teugels langer worden. Je paard volgt de lengte van de teugels en laat zijn hals zakken. Let op dat je het contact met het bit niet verliest. Verleng de teugel alleen als het paard contact blijft houden met het bit. Behoud deze stretch een aantal passen. 

Vraag nu een beetje meer impuls en begin met het korter maken van je teugels. Let op dat je hierbij niet in de mond van je paard trekt! Dit veroorzaakt alleen maar weer spanning. Als je paard weer een gebalanceerde en opwaartse gang heeft, begin dan weer opnieuw met stretchen! In het begin is dit moeilijk, maar uiteindelijk zal je paard dit makkelijker doen en krijgt hij een soepelere bovenlijn.

De voordelen

Als je de oefening meerdere keren gedaan hebt, leert je paard om te ontspannen op commando. Uiteindelijk zal een diepe stretch niet eens meer nodig zijn, als hij het goed snapt levert een kleine stretch ook voldoende resultaat op. Tijdens het stretchen, ontspannen de spieren en kan spanning wegvloeien. Als het paard dan weer omhoog komt, zijn het lichaam en de gangen soepeler. 

Het geheim is om de ontspanning die gecreëerd wordt tijdens de stretch te behouden. De verandering van de lichaamshouding en balans van je paard, moedigen hem aan om zijn achterbenen goed onder het lichaam te plaatsen. De achterhand van je paard wordt sterker aangezien de gewrichten beter buigen tijdens iedere stap. Dit zorgt voor meer impuls, wat je aan verschillende dingen kan voelen. Zo wordt de gang van je paard minder vlak, heeft hij meer zweefmoment, een rondere rug en is hij lichter in de hand.

Bron: Horselistening