121206086_ABFweb
121206086_ABFweb

Tip Gerard van der Meulen: geef hoeven in winterperiode rust

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van hoefsmid en tuigpaardrijder Gerard van der Meulen.

[caption id=”attachment_26419” align=”alignright” width=”300”] Gerard van der Meulen[/caption]



“Als hoefsmid zou ik graag meegeven dat het nu, in de winter, de aangewezen periode is om ‘de boel te repareren’. Het zomerseizoen is voorbij en hoefijzers zijn niet meer noodzakelijk vanwege de kalkoenen. Haal de ijzers eronder vandaan en geef de hoef weer even terug aan de natuur.

Het herstel van hoeven vergt heel veel tijd. Denk aan het komende voorjaar en ga nu in conclaaf met je hoefsmid. Maak samen een plan van aanpak hoe je de hoef zo optimaal mogelijk kan laten herstellen dit seizoen. Dit is moeilijke materie voor ruiter en hoefsmid. Het is natuurlijk een nachtmerrie als je een perfect paard hebt voor je discipline, met heel slechte hoeven.

Deze periode van het jaar is er perfect voor om de ijzers er even onder vandaan te halen en de hoeven te ‘laten luchten’. Dit kan ook mooi gecombineerd worden met een rustperiode die je het paard geeft. Het is natuurlijk het mooiste als je paard glasharde voeten heeft en ijzers overbodig zijn. Maar er zijn ook paarden met mindere voeten op deze aardbodem gezet, daar zul je iets van moeten maken als er veel van de hoeven gevraagd wordt. Het hoefijzer is in sommige gevallen een noodzakelijk kwaad.

Toch is het altijd het proberen waard om de ijzers er een tijdje onder vandaan te halen. Soms bellen mensen me al gauw weer op of ik het paard alsjeblieft weer wil beslaan, omdat het heel slecht loopt. Maar er zijn ook veel succesverhalen. Bijvoorbeeld recentelijk nog een amazone die gestopt is met het rijden van haar paard vanwege zijn leeftijd. Dit paard had altijd vreselijk grote platvoeten. Hij is het afgelopen jaar de wei op geweest zonder ijzers en had in het land zulke mooie, steile hoeven gekregen.”

“Ik geef de pen aan collega-tuigpaardrijder Harm Jan Veenstra.”
foto (13)