130717123_ABFweb
130717123_ABFweb

Tip Bobbie IJdema: leer je paard goed kennen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone en -instructrice Bobbie IJdema.




“Ik zie veel ruiters die paarden dwingen om te presteren en daardoor andere belangrijke factoren uit het oog verliezen. Er zijn zoveel factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden, terwijl met regelmatig checken en goed naar je paard luisteren dit goed te voorkomen is.

Het is belangrijk dat je je paard goed kent om een probleem te kunnen herkennen. Wanneer één van mijn paarden moeite heeft in de training loop ik vaak een checklist af waarmee ik kan ontdekken wat het probleem zou kunnen zijn. Wanneer ik het zelf niet kan ontdekken schakel ik professionele hulp in, bijvoorbeeld bij een paardenkliniek.

Problemen die vaak voorkomen zijn o.a.:
- Gebitsproblemen: Minimaal 1 keer per jaar laat ik mijn paarden checken op hun gebit. Wanneer er problemen tijdens de training voorkomen geeft een paard dit aan die pijn in zijn mond heeft doordat hij zich voor bepaalde handelingen wil onttrekken. Door de gevoelige punten die hij in zijn mond heeft.
- Slecht passend zadel: Ik zie bij veel combinaties problemen waarbij het zadel een te smalle of te brede boom heeft en daardoor pijn veroorzaakt bij het paard.
- Slechte stand/onderhoud van de hoeven: Een correcte stand is erg belangrijk voor het bewegingsapparaat van het paard.
- Rugproblemen: Ik zie mijn paarden als atleten. Zelf sport ik ook en onderhoud ik mijn lichaam regelmatig bij een fysiotherapeut. Daarom geef ik mijn paarden precies dezelfde behandeling om problemen zien te voorkomen en op te lossen.
- Verkeerd voerpatroon: Je moet het voerbeleid op elk paard verschillend toepassen. Het ene paard is van zichzelf actief, het andere mist juist de energie, andere paarden worden snel dik of hebben juist iets extra nodig om in conditie te blijven. Controleer dit en stem de hoeveelheid af op de inspanning en de behoefte van het paard

Kortom: er zijn veel factoren die problemen kunnen veroorzaken en niet direct te maken hebben met de werkwilligheid of kwaliteiten van het paard. Leer je paard goed kennen en luister goed naar de reacties die het paard geeft tijdens de training.”

“Ik geef de pen door aan Marleen Noordhof. Zij is fysiotherapeute en chiropractor voor paarden.”
374