090929488_ABFweb
090929488_ABFweb

Tip Anky van Grunsven: zo ga je om met hete paarden

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Anky van Grunsven.

[caption id=”attachment_38717” align=”alignright” width=”200”] Anky van Grunsven[/caption]



“Ik wil graag iets vertellen over de omgang met een heet paard. Wat voorop staat is om, eigenlijk net als met ieder paard, een heet paard als individu te behandelen. Durf dingen te proberen om zo uit te vinden wat goed werkt voor jouw paard.

Beweging


Het is heel belangrijk om paarden veel te laten bewegen, met name hete paarden. Niet alleen door te rijden, maar ook longeren en voldoende weidegang is belangrijk. Weidegang is voor de meeste paarden stressverlagend.

Voeding


Houd ook rekening met het voerschema van je paard. Van sommige voedingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld haver) kunnen paarden wat heftiger worden. Stel samen met een voedingsdeskundige een schema op voor jouw paard en houd je hier ook aan. Het verschilt per paard welke voeding bij hem past en dit kan erg bepalend zijn voor zijn prestaties en gemoedsrust.

Blijven rijden


Hete paarden moet je echt blijven rijden. Houd het paard bezig en rijd veel overgangen. Vergeet niet om het paard naar voren te rijden! Veel ruiters rijden hete paarden te veel terug, maar blijf juist naar voren rijden met deze paarden. Van terugrijden worden ze alleen maar heter. Niet voorzichtig worden met rijden, maar blijf initiatief nemen! Als je het prettig vindt kun je een heet paard eventueel longeren voordat je opstapt. Probeer er achter te komen wat het beste werkt voor jou en je paard, iets waardoor hij ontspannen en rustig wordt.”

“De pen geef ik door aan Daniëlle Heijkoop.”
130317364_ABFweb
6456591