merrie en veulen
merrie en veulen

Plantaardige oliën zorgen voor vriendelijke merries

Nieuws

Bepaalde plantaardige oliën zijn effectief in het onderdrukken van ongewenste oestrus gedrag bij merries, schrijft Horsetalk. Onderzoekers geloven dat een combinatie van vetzuren in kokos- en pindaoliën onhandelbaar en moeilijk gedrag bij merries die hengstig zijn kan onderdrukken. De oliën werden gebruikt in de baarmoeder van de merries


De cyclus van een merrie bestaat uit twee fasen. In de folliculaire fase is het belangrijkste hormoon oestrogeen, het maakt de merrie aantrekkelijk voor de hengst. In deze fase worden sommige merries lastig.

In de luteale fase volgt de ovulatie. Op de plaats van een follikel wordt ‘corpus luteum’ gevormd wat progesteron afscheidt en de baarmoeder voorbereid op een dracht.

Als de merrie niet drachtig raakt, scheidt de baarmoeder hormonen uit die ervoor zorgen dat de cyclus wordt herhaald.

Progesteronniveau


Wanneer een merrie vervelend is tijdens de hengstigheid is het belangrijk om het niveau van progesteron in de hand te houden. Dit kan door de merrie te laten dekken, maar dat is met een merrie die bijvoorbeeld in de sport loopt niet altijd handig. Er kan ook progesteron worden geïnjecteerd.

Onderzoekers uit Engeland hebben nu ontdekt dat er plantaardige oliën zijn die in kunnen worden gebracht in de baarmoeder en voorkomen dat de merrie weer hengstig raakt. Dit geldt voor kokosolie en pindaolie.

Oorzaak


De onderzoekers hebben de individuele component die verantwoordelijk is voor dit effect nog niet gevonden. Er is meer onderzoek nodig om te ontdekken hoe het komt dat de oliën dit effect hebben.

Bron: Horsetalk