paardenvoetbal - Frank Sorge
paardenvoetbal - Frank Sorge

Paardenvoetbal, hoe zit dat precies?

Nieuws

Het levert meestal hilarische filmpjes op. Paarden die met een grote voetbal spelen. Maar wist je dat paardenvoetbal ook een sport is? Horse Collaborative zette wat informatie op een rijtje.



Oorsprong


Paardenvoetbal wordt ook wel ‘pushball on horseback’ genoemd (niet te verwarren met het opkomende ‘horseball’). Het spel is vooral te vergelijken met het populaire voetbal. Het is de bedoeling dat het paard met zijn benen de bal ‘speelt’. Het spel bestaat al enorm lang en werd vroeger vooral in Duitsland en Tsjechië gespeeld. In Nederland wint het spel steeds meer aan populariteit. Op sommige plekken worden er zelfs al (onofficiële) wedstrijden gespeeld.

De regels


Bij een wedstrijdje paardenvoetbal spelen twee teams van 3 of 4 spelers en een keeper tegen elkaar. Het spel kan gespeeld worden in een gewone bak, maar ook op een ruim grasveld bijvoorbeeld. De korte zijdes van de bak zijn het goal. Elk team moet de bal naar de andere kant van de bak spelen en hem daar tegen de korte zijde laten komen. Dan hebben ze een punt.

De bal waarmee gespeeld wordt, is natuurlijk geen gewone voetbal. Het moet een opblaasbare bal zijn die minstens tot het borstbeen van het paard komt. Anders kan hij eroverheen stappen en zichzelf verwonden. Een skippybal is doorgaans dus niet geschikt.

De spelregels verschillen soms per wedstrijd. Doorgaans is het verboden voor de ruiters om de bal aan de raken. Alleen de paarden mogen de bal spelen. Ook persoonlijk contact tussen ruiters is meestal niet toegestaan. De regels worden soms wat aangepast, bijvoorbeeld vanwege de ervaringen van de teams.

Help, een grote bal


Ineens ligt er een grote bal in de bak. Niet elk paard zal dat op prijs stellen. Als je nog nooit hebt gevoetbald met je paard, is het raadzaam om hem eerst een keer kennis te laten maken met de bal. Leg de bal in de bak en ga gewoon eens rondjes lopen met je paard door de bak. Daarbij kom je steeds dichter bij de bal. Je kunt je paard ook los in de bak zetten met de bal, maar blijf er in het begin dan wel bij. Als je paard geen problemen heeft met de bal, kunnen jullie je voetbaltalent gaan ontdekken.

Paardenvoetbal is een leuke afwisseling en kan gespeeld worden door ruiters en paarden van alle leeftijden. Daarnaast is het goed voor het vertrouwen van je paard en verbetert het jullie onderlinge band.

Voetballen jullie wel eens met je paard?


 

Bron: Horse Collaborative / Bit Magazine