101217549_ABFweb
101217549_ABFweb

Onderzoek: ‘Schrapen kan duiden op pijn of ongemak’

Nieuws

Hoor jij ook wel eens dat bekende schraap-geluid uit de stal van je paard? Met zijn voorhoeven schraapt hij driftig over de vloer of door zijn bodembedekking. Doet je paard dit vaker dan enkel tijdens het voeren? Dan kan het schrapen duiden op pijn of ongemak, stellen onderzoekers.


“Paarden doen zelden iets zonder reden”, zegt Katherine Houpt van Cornell University’s College of Veterinary Medicine in Ithaca (New York). “En die reden is nooit om irritant te doen!”

Verlichten van pijn


Het verlichten van pijn kan wel een goede reden zijn. Houpt en haar collega-wetenschappers onderzochten 41 Amerikaanse dravers (Standardbreds) in de leeftijd van 3-12 jaar. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de paarden meer schraapten in de vier uur na afloop van een training in vergelijking met voorafgaand aan de training. Veel van de paarden probeerden met hun achterbenen te gaan staan in de ‘kuil’ die ze met het schrapen hadden gecreëerd. “De achterbenen in een lagere positie zetten helpt gewicht van de voorbenen halen. Dit kan een teken zijn van pijn in de voorbenen, vooral na een training”, legt Houpt uit. Tijdens de evaluatieperiode van het onderzoek werd 58% van de paarden schrapend gezien. Dit schrapen was niet gerelateerd aan de voedertijd.

Aangeleerd gedrag


Volgens Houpt is schrapen tijdens voedertijd of tijdens het vaststaan aangeleerd gedrag dat beloond wordt, bijvoorbeeld door voer te krijgen of door iets losser vastgezet te worden. Al het andere schrapen op stal lijkt te wijzen op natuurlijk gedrag in de vorm van het verlichten van pijn in de ledematen of buik. Een interessant feitje uit het onderzoek: de paarden schraapten het minst op zondagmiddagen, wanneer ze niet werden getraind.

Orthopedisch


“Het schrapen zelf is geen orthopedisch probleem. Regelmatig schrapen hoeft dan ook niet te duiden op problemen aan het bewegingsapparaat. Schrapen kan wel duiden op de aanwezigheid van een orthopedisch probleem. Het is belangrijk dat we de oorzaak vinden van dat probleem zodat het opgelost kan worden”, aldus Houpt.

Rijpaarden


De studie is uitgevoerd op dravers, die specifieke pijn of problemen kunnen ervaren te wijten aan het tuig en het voorttrekken van de sulky. Rijpaarden kunnen mogelijk op dezelfde manier reageren op orthopedische pijn, meent Houpt. Verder onderzoek is noodzakelijk om te kunnen bepalen hoe vaak de paarden in de geschraapte kuilen staan om pijn te verlichten.

Bron: The Horse