Kudde
Kudde

Onderzoek: plaats in de kudde bepaalt aantal parasieten

Nieuws

Heeft jouw paard een lagere rang binnen de kudde? Dan loopt hij waarschijnlijk eerder parasieten op dan paarden met een hogere status. Dat blijkt uit recent onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Straatsburg.



Onderzoek


Voor het onderzoek werd een kudde van dertien paarden bestudeerd, die geen van allen ooit waren ontwormd. De paarden varieerden in leeftijd van vier tot 27 jaar. De dieren werden drie maanden lang gevolgd, zes dagen per week en zes uur per dag. Twee maal per week werd mest verzameld om te onderzoeken op inwendige parasieten.

Uit het onderzoek bleek dat hoe dominanter een paard was, hoe minder parasieten er werden aangetroffen. Waarom die rang precies invloed heeft op de inwendige parasieten, is nog niet helemaal duidelijk. De onderzoekers hebben wel meerdere mogelijke oorzaken voor hun ontdekking bedacht.

Oorzaken


Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de stress van het hebben van een slechtere positie binnen de kudde de weerstand van het paard tegen parasieten verlaagt. Deze reden lijkt echter onwaarschijnlijk, omdat andere onderzoeken hebben bewezen dat paarden met een lagere rang niet per se meer stress hebben dan dominante paarden.

Een andere hypothese is dat paarden met een lage status voedsel eten dat van een mindere kwaliteit is, omdat ze pas na de dominante paarden mogen eten en dus de ‘kliekjes’ krijgen. De paarden die voor het onderzoek werden gevolgd, bleken echter allemaal in goede lichamelijke conditie te zijn.

De waarschijnlijkste oorzaak voor het verschil in parasieten zit waarschijnlijk in het feit dat paarden met een lage rang de tweede keus krijgen als het gaat om plaatsen om te grazen. Paarden kiezen het liefst plaatsen uit waar niet gemest is, maar als de ruimte beperkt is zullen paarden moeten vechten voor de beste plaatsen. Een paard dat minder dominant is zal dus waarschijnlijk eerder op een plek grazen waar het meer risico op parasieten loopt.

Meer vrienden, minder wormen?


Niet alleen de plaats waar het paard graast, lijkt effect te hebben op de inwendige parasieten. De onderzoekers ontdekten ook dat paarden die veel sociale contacten binnen de kudde hadden, minder parasieten met zich mee droegen. Een verrassende ontdekking, aldus de wetenschappers: je zou namelijk verwachten dat paarden die veel met andere paarden omgaan juist meer kans lopen om parasieten te verspreiden. Het effect dat sociaal gedrag als elkaar poetsen op het lichaam van de paarden heeft - een lagere hartslag, de aanmaak van endorfine en het stimuleren van het immuunsysteem- zou paarden weerbaarder tegen parasieten kunnen maken.

Verder onderzoek


Het is belangrijk dat we gerichter gaan werken bij de behandeling van parasieten, zegt Léa Briard, die het onderzoek leidde. Door te weten welke paarden meer risico op parasieten lopen, hoeven niet alle paarden preventief te worden behandeld. Dat is belangrijk om te voorkomen dat de parasieten immuun worden voor de medicatie, aldus Briard. Ze geeft aan dat haar eigen onderzoek beperkt is, omdat er maar een enkele groep paarden is onderzocht. “Toch hopen we dat we de deur hebben geopend naar meer onderzoek op dit gebied.”

Bron: The Horse