140602226_ABFweb
140602226_ABFweb

Meer weidegang verkleint kans op koliek

Nieuws

Wanneer je paard gevoelig is voor koliek kun je hem het best veel weidegang geven, stellen onderzoekers. Dit is nog meer van belang als je paard luchtzuigt, weeft of kribbebijt.




Uit een recent onderzoek blijkt dat paarden met terugkerende koliek minder herhalingen van de ziekte hebben zodra ze meer tijd buiten doorbrengen. Onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool bestudeerden 59 paarden die gevoelig waren voor koliek en 177 paarden die een enkele keer koliek hadden gekregen. Bij de groep van paarden met herhaaldelijk koliek was er zelfs een paard die vijf keer in één jaar koliek kreeg.

Aan de hand van een veterinair archief en eigenaarverslagen, ontdekten de wetenschappers specifieke trends bij de paarden met terugkerende koliek. Wanneer de paarden meer op het land kwamen, keerde de koliek minder vaak terug. Maar bij het vertonen van stereotypisch gedrag, zoals weven, luchtzuigen of kribbebijten, keerde de koliek sneller terug.

De onderzoekers ontdekten ook een mogelijke link tussen het voeren van fruit en groenten en een verkleinde kans op koliek bij paarden met stereotypisch gedrag. Verder onderzoek hiernaar is nog nodig. Het is volgens de onderzoekers lastig te zeggen hoeveel tijd de paarden op de wei moeten doorbrengen om de kans op koliek te verkleinen. Wel is het van belang dat elke verandering in weidegang of voeding zeer geleidelijk moet worden doorgevoerd (in 2-3 weken).

Andere methodes om de kans op koliek te verkleinen zijn: regelmatige bezoekjes aan de tandarts, op tijd ontwormen en altijd beschikking over vers water.

Bron: Bitmagazine / The Horse