Telepathie
Telepathie

Kan mijn paard gedachtelezen?

Nieuws

Jij en je paard zijn twee handen op een buik. Je hoeft eigenlijk niet eens hulpen te geven: je paard doet al wat je van hem verwacht voordat je het hebt gevraagd. Het lijkt wel alsof hij je gedachten kan lezen! Gedragsdeskundige Robin Foster legt uit hoe dit kan.



Overgevoelig


Een paard is een prooidier. Dat betekent dat hij continu op zijn hoede moet zijn: elk geluidje en elke beweging kan betekenen dat er een tijger op de loer ligt. Daarom is een paard uitgerust met zeer gevoelige zintuigen, zoals ontvangers voor druk en pijnprikkels in hun vacht en huid. Deze ontvangers staan scherp genoeg afgesteld om een vliegje te voelen, dus ook iedere beweging die de ruiter op zijn rug maakt wordt geregistreerd. Zelfs als je nog niet eens van plan was om de hulpen te geven.

Onbewuste bewegingen


Stel je voor: je bent van plan een wending te maken op de lange zijde van de rijbaan. In je hoofd ben je die wending al aan het voorbereiden, maar je geeft de hulpen nog niet door aan je paard, Tenminste, dat denk je. Je hersenen hebben al een signaal doorgegeven aan je spieren. Je zit, armhouding en beenhouding veranderen hierdoor een klein beetje, net als je ademhaling. Deze kleine signalen worden door je paard opgevangen, waardoor hij weet dat er een hulp gaat komen.

Als je nog niet zo lang rijdt of op een nieuw paard rijdt, zijn deze ‘telepathische krachten’ er waarschijnlijk niet. Omdat je wat minder stevig in het zadel zit en het paard nog niet aan jouw manier van hulpen geven gewend is, veroorzaak je een soort ‘ruis’ op de zender. De signalen die je hersenen aan je spieren doorgeven, gaan voor het paard verloren in een wirwar van andere signalen. Hoe stiller je zit en handhouding, hoe meer het lijkt alsof je je paard kan aansturen zonder hulpen te geven. Dit komt omdat de subtiele signaaltjes die je aan je paard doorgeeft zo min mogelijk verstoord worden.

Gewoontedier


Het is niet toevallig dat paarden al eeuwenlang worden ingezet als werkdieren. Ze leren gemakkelijk nieuwe dingen aan en hebben een goed probleemoplossend vermogen. Bovendien zijn het gewoontedieren: ze hechten veel waarde aan routine en herhaling. Wanneer je bijvoorbeeld drie keer op dezelfde plaats een wending naar links inzet, is de kans groot dat je paard de vierde keer al uit zichzelf naar links draait. En wanneer je de hoeven van je paard altijd in dezelfde volgorde uitkrabt, tilt hij ze waarschijnlijk voor je op zonder dat je het hoeft te vragen.

Speciaal


Kunnen paarden gedachtelezen? Kleine kans, zegt Robin Foster. Maar er zijn wel paarden die beter zijn in het opvangen van de onbewuste signalen die hun baasje geeft. Dit zie je het meest bij paarden en eigenaars die erg aandachtig naar elkaar zijn, vaardig zijn in de activiteit die ze uitoefenen en qua persoonlijkheid goed bij elkaar passen. Het komt volgens Foster niet heel vaak voor dat paarden zo gevoelig zijn voor de onbewuste signalen van hun baasje, dus als je zo’n goede band met je paard hebt is dat best speciaal te noemen.

Bron: The Horse