shadowfax
shadowfax

Wat is het ideale karakter?

Nieuws

Heb jij je perfecte match gevonden? Als je paard energiek, gevoelig, aanpasbaar, gewaagd, zelfstandig is en geniet van menselijk gezelschap, is de kans groot dat je je perfecte paardenmetgezel hebt gevonden. Aldus onderzoekers dan.


Poolse onderzoekers spraken met 16 ervaren paardenmensen en onderzochten meer dan 800 ruiters om meer te leren over het meest fijne karakter. Paardenmensen - of ze nu recreatief rijden of wedstrijdruiter zijn - willen eigenlijk hetzelfde als het gaat om karakter en temperament.

Gedrag wordt in veel fokprogramma’s meegerekend, maar het gewenste profiel van eigenschappen is nooit eerder vastgesteld. Verschillende persoonlijkheden kunnen verschillende reacties verklaren van dieren op dezelfde situatie. Daarnaast bepalen ze copingstrategieën. Het onderzoeksteam ontdekte dat in eerdere onderzoeken geen verschil werd gemaakt tussen temperament en karakter. In de fokkerij worden ze slechts vaag onderscheiden. “Dat komt omdat psychologische eigenschappen niet direct waarneembaar zijn en dus moeilijker te meten dan fysieke”, meldt onderzoekster Mira Suwala. “Daarom wilden we een persoonlijkheidsmodel ontwikkelen.”

Model


Het team ontwikkelde eerst een theoretisch model, voordat ze de ruiters betrokken bij hun onderzoek. Het persoonlijkheidsmode is gebaseerd op de meningen van 16 ervaren paardenmensen, ondergebracht in twee onafhankelijke groepen. Onder temperament vielen weer vier dimensies: energie, onverschrokkenheid, gevoeligheid en aanpasbaarheid. Bij karakter waren het onderdanigheid, agressie, zoeken naar menselijk contact en zelfredzaamheid. De 800 ruiters (700 vrouwen en 100 mannen) werden daarna betrokken bij het onderzoek door middel van een online vragenlijst die bestond uit 21 vragen. De meeste deelnemers waren tussen de 20 en 30 jaar oud en 68% daarvan waren recreatieve ruiters, waarbij springen de meest voorkomende discipline was. Ruim 40% van de deelnemers zijn of hebben ooit wedstrijden gereden, inclusief Olympische deelname.

Bang paard niet in trek


“De respondenten vonden psychologische kenmerken net zo belangrijk voor succes als fysieke kenmerken”, concludeert het onderzoeksteam. “Onze resultaten laten zien dat angstige paarden niet in trek zijn bij ervaren ruiters en dat ongevoelige paarden en niet energieke paarden niet schikt zijn voor recreatie of als therapiepaard.”

De meest gewilde karaktereigenschappen waren veel energie, gevoelig, goede aanpasbaarheid, onderdanigheid, graag menselijk contact willen en zelfredzaamheid. Daarnaast hadden de respondenten graag een niet angstig paard met weinig agressie.

Er kon geen relatie worden gevonden op basis van discipline, leeftijd, sekse of sportniveau. Ze benadrukken wel enige overlap tussen de voorgestelde verdeling, een complete scheiding is namelijk niet mogelijk omdat bepaalde eigenschappen samenhangen met het temperament. Volgens het team hoeven stamboeken en fokverenigingen geen aparte karaktereigenschappen aan te houden voor mensen die recreatief of op topniveau willen rijden.

Bron: Horsetalk