instructie, lesgeven, foto Lonneke
instructie, lesgeven, foto Lonneke

Twee is beter dan één

Nieuws

Met z’n tweeën is leuker. En beter! Waarom? We geven je vijf redenen waarom het beter is om samen paard te rijden. (Eén op het paard, één op de grond.)



1. Relax…


Mocht of de ruiter of het paard een beetje gespannen raken tijdens een rit, dan kan de ‘grondpersoon’ helpen om  ‘m te kalmeren. Dit kunnen simpele dingen zijn: iemand die een bang paard helpt om een hoek door te komen als hij er de vorige keer dat hij daar reed van overtuigd was dat er een monster zat. Maar ook voor de ruiter is een tweede persoon op de grond prettig: als je een beetje gefrustreerd of angstig raakt, kan je maatje je kalmeren.

2. Meer impuls


De persoon op de grond kan net de motivator zijn voor je paard om een oefening mooi af te maken. Of om in galop aan te springen. Je kunt als ruiter ook als heel wat impuls krijgen bij een paard, maar paarden reageren toch ook vaak op iemand die op gelijke hoogte staat. Dan moet de ‘grondpersoon’ natuurlijk wel de juiste lichaamstaal en de correcte verbale aanwijzingen hanteren. Daarmee kan-ie op een vriendelijke manier meer impuls en meer werk vanuit de achterhand vragen.

3. Praktische hulp


Als je tijdens het rijden attributen gebruikt (hindernissen of iets anders), dan is tweede man eigenlijk onmisbaar. (Ook al zou je geen attribuut omgooien, dan is het fijn dat iemand tijdens de training de moeilijkheidsgraad wat kan verhogen, bijvoorbeeld.)

4. Feedback


Iemand die naar jou als ruiter kijkt, kan je live van feedback voorzien. Jij ziet de nek en het hoofd van het paard, maar hoe zit het met de achterhand en de benen? Als je geen spiegels in de bak hebt, is een tweede persoon erbij helemaal prettig voor de nodige details over onder meer het beenwerk van je paard.

5. Motivatie


Heeft de één een leuk idee? Dan voegt de ander er wel een element aan toe. En dan samen aan de uitvoering werken. Dat is echt een goede motivatie! Samenwerken is gewoon heel erg leuk. Samen paardrijden ook. Binnen de kortste keren ontstaat er een fantastisch team van paard, ruiter en ‘grondpersoon’.

Heb jij iemand die je helpt bij het rijden, een ‘grondpersoon’? Laat ons weten hoe dat is.


Bron: Horselistening.com.
140823829_ABFweb