150809002_ABFweb
150809002_ABFweb

FEI onderzoekt losrijden Andreas Helgstrand

Nieuws

Deze week publiceerde de website Epona.tv foto’s van het losrijden van Andreas Helgstrand en zijn paard Tørveslettens Stamina. Op de foto’s is onder meer te zien hoe Stamina met de kin op de borst en met opengesperde mond wordt gereden. De FEI reageerde gisteren op de vragen die Epona aan de federatie stelde.


“De FEI vindt deze beelden extreem verontrustend. We zijn erg bezorgd over dit incident en we zullen deze kwestie tot op de bodem onderzoeken. We hebben de Chief Steward van Falsterbo al gecontacteerd en hem gevraagd een volledig rapport over deze zaak aan te leveren, naast het normale evenementenverslag dat al naar de FEI gestuurd is”, reageert secretaris generaal Sabrina Zeender van de FEI.

Paardenwelzijn waarborgen


In haar verklaring geeft de FEI tevens aan dat ook de Deense nationale bond de zaak zal onderzoeken. Het FEI Dressage Commitee zoekt daarnaast ook naar manieren om te verzekeren dat de regels effectiever worden nageleefd om het paardenwelzijn te waarborgen en dat deze strikter worden nageleefd door de FEI-officials. “Deze kwestie zal worden besproken tijden de bijeenkomst van Dressage Committee volgende week en zal ook ter sprake komen tijdens de meeting met onze ‘stakeholders’, die bestaat uit afgevaardigden van ruiters, trainers, officials en organisaties. Het zal het belangrijkste onderwerp zijn op onze bijeenkomsten in de volgende weken. De FEI heeft het paardenwelzijn aan de basis van alles wat wij doen en we kunnen het niet toestaan dat de regels verkeerd worden geinterpreteerd --of dat nu expres of onopzettelijk --door wie dan ook.”

Reactie Deense bond


Ook de Deense nationale bond reageert op de vragen van Epona.tv:  ”We hebben de ongeveer 60 beelden onderzocht die paard en ruiter tonen in diverse warming up situaties verspreid over twee dagen. Het aantal foto’s en het feit dat ze verschillende trainingssessies behelzen geven ons de indruk dat het paard duidelijk conflictgedrag vertoont en dat er een gebrek aan harmonie tussen paard en ruiter is wat niet accommodeert met goed paardenwelzijn. Paardenwelzijn is een belangrijk punt voor ons en we hebben een duidelijke verwachting dat onze paarden en ruiters zodanig losrijden en presteren op een manier die goed tezamen gaat met het paardenwelzijn. We verwachten ook van ruiters dat zij in staat zijn in te schatten of de opleiding en training van een paard hem heeft voorbereid op de taak die dag van hem verwacht wordt. We wensen de kwestie verder te onderzoeken en daarom zullen wij zowel aan Andreas Helgstrand als aan de verantwoordelijke FEI steward om uitleg vragen. Mocht er videomateriaal zijn van de losrijdsessies in kwestie dan zouden we deze ook graag ontvangen.”

Helgstrand: ‘Waarom zó veel foto’s van mij?’


Via social media verspreidde Andreas Helgstrand de volgende verklaring: “Bij de warming-up in Falsterbo kregen we weer eens te maken met zeer veel fotografen langs de ring. Ze leunden over het hek met klikkende camera’s heel dicht bij Stamina en mij. Ze schoten heel veel foto’s per seconde, dat maakte een boel lawaai. Door het gedrag van de fotografen en het geluid van de camera’s werden Stamina en ik gespannen. Ik stopte voor één van de meest volhardende fotografen en vroeg hem beleefd of het nou nodig was om zó veel foto’s van mij te nemen. Hij antwoordde dat ik me op mijn rijden moest concentreren en me met mijn eigen zaken moest bemoeien!”

‘Momentopname’


“Dankzij de moderne technologie is het tegenwoordig zeer makkelijk om veel foto’s per seconde te maken’ schrijft Helgstrand. “Daardoor ziet een situatie er soms fantastisch of juist vreselijk uit. Maar een foto is een momentopname die, zeker bij het losrijden, van meerdere factoren afhankelijk is. Daarom is een foto ongeschikt voor de beoordeling van de kwaliteit van het gereden zijn. Bij Helgstrand Dressage streven we ernaar om met elk individueel paard het hoogst haalbare niveau te bereiken. Kracht, geweld en andere vormen van mishandeling zijn contraproductief en tegen onze fundamentele waarden. We hebben de reglementen hoog in het vaandel en trainen hier ook naar. Ik vind het dan ook jammer dat sommige media mijn team lastig blijven vallen.”

Klik hier voor foto’s van het losrijden.

Bron: Horses / Epona.tv