draf
draf

De eerste drafpassen na een blessure

Nieuws

Over de eerste wandelrondjes na een blessure hadden we het vorige week al, deze week is het tijd voor tips over de eerste drafpassen. Op Horse Junkies United bespreekt Alison Martin de tweede stap in het revalidatieproces.


Nu je de ‘OK’ van je dierenarts hebt gehad om te gaan draven nadat je wekenlang rustig en geduldig (en hopelijk veilig!) hebt gestapt is het tijd voor je paard om weer aan het werk te gaan. “Als je paard heel heet is zul je misschien nog een kalmerend middel nodig hebben, maar overleg dat met je dierenarts”, vertelt Alison. “Het allerbelangrijkste is dat het veilig blijft en dat je voorkomt dat je paard opnieuw letsel oploopt.” Je dierenarts zal je een revalidatieschema geven. “Normaal gesproken start je dit met 20 tot 25 minuten stappen.”

Als je dat hele traject achter de rug hebt, kun je beginnen met een minuutje draven. Alison: “Elke dag voeg je een minuutje toe. Maar onthoud: als je een vreemde pas voelt of veranderingen in de blessure, zet je een stap terug en vertraag je je programma. Doe het rustig: onthoud dat de schildpad de wedstrijd won.”

Minuut voor minuut


Elke minuut op de klok kijken is nogal irritant, dus reken de eerste dag uit hoelang een rondje stappen door de bak duurt en hoeveel rondjes er in een minuut passen. “Verdeel je tijd over beide kanten.” Bij het draven is de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit. Je paard moet goed aan het been zijn en door zijn hele lijf lopen. “Je wilt in het begin niet de ruimste of meest verzamelde draf, maar de draf die voor hem het meest comfortabel is.”

Bij de meeste blessures mag je niet te krap draaien dus zul je grote voltes moeten rijden. Om het interessant te houden kun je zoveel mogelijk overgangen rijden:

  • Stap - draf - stap

  • Draf - halt - draf

  • Arbeidsdraf - middendraf - arbeidsdraf


Om je paard soepel te houden kun je op de rechte stukken wat buiging vragen. Daarnaast is het voor de afwisseling leuk om balkjes te draven. Onthoud dat je altijd op een goede bodem rijd (niet te zwaar!), nog niet gaat longeren en niet te kleine voltes maakt.



Bron: Horse Junkies United