zadel
zadel

Diskwalificatie voor te zware jockeys

Nieuws

In Groot-Brittannië is de laatste tijd veel te doen om ruitergewicht. Op de Horse of the Year Show werd een aantal ruiters gevraagd af te stappen omdat ze te zwaar waren. Nu strijdt ook Retraining of Racehorses (RoR) tegen te zware ruiters.


Ruiters die meedoen aan een wedstrijd van de RoR en te zwaar zijn, worden gediskwalificeerd. De organisatie maakte vorige week bekend dat ze ‘het eerlijk is om ruiters te diskwalificeren omdat er een mismatch is tussen het gewicht en de lengte van de ruiter en het formaat van het paard’. In een statement schrijven ze dat er zorgen zijn dat paarden lijden onder ruitergewicht.

Paul Jepson van RoR vertelt aan Horse & Hound dat verschillende mensen contact hebben gezocht over de maatregel. “Het valt op dat er een aantal ruiters zijn die op het gebied van gewicht en rij-niveau niet bij hun renpaard passen en dat is duidelijk niet de bedoeling”, vertelt hij. ”Ik denk dat het een probleem is in de hele paardenwereld, maar het gaat hier om het feit dat ruiters een paard moeten rijden dat geschikt voor ze is.”

In het reglement van RoR staat dat het gewicht van ruiter inclusief zadel niet meer dan 17 procent mag zijn van het gewicht van het paard. “Het is een algemeen reglement, maar het hangt van veel dingen af. Een ruiter met een klein beetje overgewicht die goed kan rijden past beter op een paard dan een minder kwalitatieve ruiter met overgewicht op een te dik paard.” Hij voegt toe: “Het zijn richtlijnen. We willen niemand laten stoppen met rijden. Sommige mensen houden van rijden, maar of het paard er ook van houdt is een ander verhaal. We zeggen alleen: neem een paard dat past bij je gewicht en niveau.”

Wanneer een ruiter als te zwaar wordt beoordeeld wordt hij aangesproken door iemand van RoR. “Hopelijk kan dit op een nette manier. We willen mensen niet tegen het hoofd stoten.”

 

 

 

 

Bron: Horse and Hound