Jeroen Dubbeldam
Jeroen Dubbeldam

Zo word je een zelfverzekerde ruiter!

Nieuws

Zelfvertrouwen. Je kunt simpelweg denken: of je hebt zelfvertrouwen of je hebt het niet. Maar dat is niet helemaal waar. Voor zelfvertrouwen moet je namelijk ook wat doen. Zelfvertrouwen krijg je door risico’s te nemen en dingen fout te doen, waarvan je kunt leren. Zelfvertrouwen komt door veel oefenen, een goede prestatie neerzetten en herkennen dat je progressie maakt. En misschien wel het belangrijkste: zelfvertrouwen komt met het veranderen van je denkwijze. Ook een zelfverzekerde ruiter worden? Hier vijf tips die je een heel eind op weg helpen.



Durf risico te nemen


Zelfverzekerde ruiters zoeken vaak de grenzen op van hun kunnen. Ze opereren net buiten hun comfort zone. Daardoor maken ze veel fouten. Maar leren ze ook veel. Dat fouten maken is voor zelfverzekerde ruiters net zo vervelend als voor iedereen. Maar oefening baart kunst en dat geldt ook voor het leren omgaan met fouten. Door simpelweg vaak fouten te maken, leer je er vanzelf mee om te gaan.

Maak fouten niet persoonlijk


Een voorbeeld. Ken je deze wijze van redeneren? Kim rijdt op haar paard op een hindernis af en ze schiet er langs. O nee, denkt ze. ,,Ik ben een hele slechte ruiter!” Hierbij maak je de fout persoonlijk: het is mijn schuld, ik kan niet rijden. Een andere manier van denken is: ‘Het ging niet goed. Wat kan ik doen om het de volgende keer beter te doen?’ De laatste denkwijze hoort bij de zelfverzekerde ruiter, die geen energie verspilt aan zelfkritiek.

Voel wat je paard doet


Ben je op je paard vaak bezig met dingen die zouden kunnen gebeuren? Zoals een wapperend plastic zakje waar je paard van zou kunnen schrikken of een van opvliegende eend. Als je daarmee bezig bent, ben je niet gefocust op het daadwerkelijke gedrag van je paard. Daardoor komt je reactie op zijn gedrag te laat of ben je juist de veroorzaker van zijn gedrag. Zelfverzekerde ruiters zijn niet bezig met wat zou kunnen gebeuren. Ze letten op hun paard, voelen gedrag aan en kunnen daardoor adequaat reageren als hij wel een keertje wegspringt.

Denk als een paard


Paarden denken niet als mensen, het zijn paarden. Het is belangrijk om je dat te realiseren. In de wereld van het paard bestaat geen democratie maar een hiërarchie. Dus als je gaat rijden, ben jij de alfamerrie, de kuddeleider. Als je het moeilijk vindt om leider te zijn, omdat je bang bent dat het paard je dan niet meer aardig vindt, moet je even een stapje terug doen. Een paard is een paard en heeft leiding nodig. Dat besef is een belangrijke stap naar het worden van een zelfverzekerde ruiter.

Herken dingen die goed gaan


Herken je dit: alles ging goed in de proef, behalve dat ene onderdeeltje. Na de wedstrijd denk je alleen maar aan dat ene foutje. Stop daarmee! Sta stil bij de dingen die wel goed gingen en wees er trots op! Je zal zien dat je rijplezier daardoor alleen maar toeneemt. Focus niet alleen op het negatieve, maar heb ook alle aandacht voor het positieve en geniet daarvan!

Bron: Horse Collaborative