image3
image3

Wonderpaard: Furore

Nieuws

We kennen ze allemaal, paarden die met een been al in het graf staan, maar wonder boven wonder er weer bovenop komen. Sommige paarden hebben echt een engeltje op hun schouder. Zo ook Furore, het paard van Eliza van der Waal. Hij werd zwaar atactisch bevonden.


“Ik kocht Furore toen hij drie jaar oud was. De verzekering sloot hem uit vanwege ataxie, maar ik geloofde daar niet in. In mijn ogen had zo’n jong en slap paard gewoon heel veel goede, geduldige zorg nodig.

Alles ging voorspoedig, het was ongelooflijk hoe braaf Furore was. Hij was ook veel eerder zadelmak dan ik eigenlijk had gepland. Maar kort daarna begonnen de problemen. Zodra ik opstapte veranderde hij in een rodeopaard en we moesten hem in de houdgreep nemen om op te kunnen stappen. Dit was helemaal niet de Furore die ik kende, dus besloot ik zijn rug en hals na te laten kijken. De uitslag viel zwaar tegen: Furore had een vernauwing in zijn halswervel, schoft en lendepartij. En als klap op de vuurpijl had hij door te hard groeien zijn banden en pezen op en langs de wervels op de rug van hun plaats getrokken.

We lieten hem inspuiten en na vijf dagen mocht ik onder invloed van metacam gaan rijden. Daarna gingen we de metacam afbouwen om te kijken of het inspuiten gewerkt had. Maar het probleem werd zonder de metacam veel erger, zelfs mijn voet in de beugel liet hij al niet meer toe. Ik was radeloos, gebroken en erg verdrietig.

Samen met mijn beste vriendin ging ik op zoek naar een andere kliniek. Na onderzoek kwamen zij op dezelfde diagnose, met daarnaast een irritatie op het SI-gewricht. Van de verzekering mocht ik hem niet laten behandelen en ik kreeg het advies om hem negen maanden rust te geven, niet te rijden en alleen wat te longeren zodat hij onbelast sterker kon worden.

De verzekering stuurde regelmatig iemand om te komen kijken, ze waren positief en dat gaf me hoop. In weer en wind longeerde ik hem, soms liep hij als een zonnetje en soms als een natte krant. Maar na een lange tijd werd hij een stuk sterker en na tien maanden ging ik hem zonder zadel uitstappen na het longeerwerk. Het resultaat was alleen niet wat het had moeten zijn. Ik zocht opnieuw contact met de verzekering en na overleg kreeg ik de brief thuis waar ik op hoopte: ik mocht mijn paard laten behandelen in Bodegraven.

In Bodegraven werden opnieuw foto’s gemaakt van zijn hals en rug. De banden en pezen waren gelukkig hersteld, maar de rest zag er nog hetzelfde uit en de dierenarts was alles behalve positief. Furore was zeer gevoelig op zijn hals, schoft en rug en hij werd zwaar atactisch bevonden. Hij stond een week op de kliniek en de dierenartsen wisten niet of ze hem konden helpen omdat hij zulke grote klachten had en nog zo jong was. Ik ging met lood in de schoenen en een lege trailer weer naar huis: ik moest na gaan denken over wat ik zou willen en hoe ik het voor me zag, ik wilde namelijk heel graag wedstrijden rijden.

Na lang wikken en wegen was ik eruit: het kon me niets schelen dat ik nooit een wedstrijd kon rijden. Furore was te jong om al te laten gaan. Ik besloot hem te laten behandelen. Hij werd ingespoten met de gedachte dat als we het opstap probleem konden verhelpen dat hij nog wel een rijdbaar paard kon worden. Na vijf dagen kwam het moment dat ik op mocht stappen, hij had nog wel wat spanning, maar dat is ook niet gek als je zo lang pijn hebt gehad.

De eerste paar dagen deden we stap en drafwerk, want de zadelmaker moest nog komen. In galop was de spanning namelijk weer helemaal terug. Ik was er kapot van, zou zelfs rustig rondhobbelen dan niet mogelijk zijn? Achteraf bleek gelukkig dat zijn zadel op de schoft te krap was, in galop werd hij zo rond dat zijn schoft de boom raakte. Na ruim een jaar kon ik eindelijk weer gaan rijden.

Inmiddels is Furore sterk en ziet hij er een stuk beter uit. De mensen op stal verklaarden me voor gek, maar ik ben blij dat ik koppig ben geweest en mijn vriendje heb gered.”

Heb jij ook een wonderpaard? Stuur een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet staat jouw paard binnenkort in deze rubriek!

image1-1
image2