Mager
Mager

Voorkom vermagering in de winter

Nieuws

De winter is in volle gang. Vooral oudere en nerveuze paarden kunnen in deze periode moeite hebben om op gewicht te blijven. Of beter gezegd, ze hebben moeite hun lichaam op temperatuur te houden. Want dat is waar al die energie naartoe gaat: het produceren van extra lichaamswarmte. Wat kun je doen om het je paard wat makkelijker te maken in de kou?



1. Veel ruwvoer


In de winter groeit het gras niet of nauwelijks en zijn weilanden vaak kaal. Paarden grazen wel, maar krijgen relatief weinig binnen en wat ze binnenkrijgen aan gras is ook nog arm aan energie. Extra ruwvoer voeren op de wei en paddock, maar ook in de stal, zorgt voor een gevulde darm waarin de bacteriën flink aan de gang kunnen om de vezels te verteren. Dit proces heet fermentatie en is de belangrijkste generator van lichaamswarmte zónder dat er daarbij extra energie wordt verbruikt. Hoe meer ruwvoer een paard in zijn buik heeft, hoe meer warmte hij produceert en hoe minder extra energie hij daarvoor nodig heeft.

2. Extra aanvulling in de vorm van vet


Is een onbeperkt ruwvoeraanbod nog niet voldoende? Dan kun je de energiebehoefte verder aanvullen met een vetrijk rantsoen, door middel van plantaardige olie of een vetsupplement. Of voer in de wintermaanden een (kracht-) voer met een hoger vetgehalte.

3. Dekens, ja of nee?


Bedenk goed of je paard wel echt een deken nodig heeft. Voor paarden waarvan de wintervacht niet te dik moet worden of die geschoren zijn, ja. Oude, zieke of al magere paarden die meer moeite hebben om hun warmte vast te houden (en daarom snel staan te rillen), ja. Let daarbij op dat je een deken kiest met de juiste zwaarte; met een deken kan een paard zijn haren niet meer overeind zetten en mist daardoor een stuk eigen isolatie. Leg je dan een te dunne deken op, dan lijd je paard juist meer kou dan zonder deken! Paarden die niet of recreatief werken, zijn over het algemeen beter af zonder deken (een teddybeer op vier benen is toch ook best schattig?)!

Lees meer over voeding voor magere paarden.

Er wordt wel eens gezegd dat het geen kwaad kan als een paard staat te rillen bij koud weer. Rillen betekent dat de spieren actief zijn om meer warmte te produceren. Dit kan inderdaad geen kwaad, mits je paard gezond en netjes op gewicht of te dik is. Het kost wel heel veel energie, en moet daarom toch zoveel mogelijk worden voorkomen bij oude, magere en zieke paarden!








VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.