hit-actief-stal
hit-actief-stal

Voor- en nadelen van de Hit Actief stal

Nieuws

Naast het houden van paarden in individuele boxen wordt het aantal groepsstallingen ook steeds groter. Een voorbeeld van zo’n groepsstalling is de Hit Actief stal. Dit is een bewegingsstal waarbij paarden veel sociaal contact hebben, veel kunnen bewegen en verdeeld over de dag kleine porties voer tot hun beschikking hebben. Het concept komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt al in verschillende maneges en pensionstallen in Nederland toegepast.



Hoe werkt het?


De paarden lopen samen in een groep en worden ‘gestald’ in een grote omheinde buitenruimte met bijbehorende binnenruimte. De paarden zijn bijna altijd buiten, behalve als zij er zelf voor kiezen om in de binnenruimte te schuilen of te rusten. Alle ruimtes zijn groot genoeg om met een aantal paarden te kunnen staan en er is voldoende mogelijkheid om te vluchten bij een onderlinge ruzie. Er is veel sociaal contact mogelijk, maar de paarden hebben ook voldoende plek om even lekker alleen te staan. In een ideale situatie is er per paard ongeveer 100 vierkante meter beschikbaar. Er zijn ook boxen om paarden apart te zetten en gedeeltes om nieuwe paarden te introduceren in de groep.

Beweging wordt gestimuleerd door voer en water op verschillende plekken aan te bieden. Er zijn meerdere ‘ruwvoerstations’ en één of meer ‘krachtvoerstations’. De paarden kunnen zo’n station inlopen om te eten. Door een chip in de hals wordt het paard herkend en krijgt hij of zij de vooraf ingestelde hoeveelheid voer. De paarden staan in een soort doorloopstand: ze lopen vooruit in en uit de stations en hebben rustig de tijd om in hun eentje te eten. Zo worden ze niet opgejaagd. Het stuk waar de voerstations staan is helemaal of in ieder geval gedeeltelijk verhard.

De Hit Actief stal voorziet in de sociale behoeften en de bewegingsvrijheid van een paard. Vooral voor groepslessen, buitenritten en wedstrijden heeft dit grote voordelen, al zijn er natuurlijk ook nadelen. Hieronder de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen van de Hit Actief stal



  • Er is veel sociaal contact, wat veel voordelen heeft voor paard én ruiter.

  • De paarden hebben veel beweging.

  • Door de korte tijd tussen het voeren is er minder kans op maagzweren en ontstekingen.

  • De paarden vervelen zich minder snel.

  • Er is veel frisse buitenlucht en daglicht.

  • De hoeveelheid voer kan precies worden afgestemd op het paard.


Nadelen van de Hit Actief stal



  • Het risico op (kleine) verwondingen is groter in een groepsstalling.

  • Sommige paarden voelen zich minder prettig in een groep.

  • Voor paarden met ijzers kan een verharding glad zijn.

  • De paarden lager in de rangorde zijn vaak later aan de beurt met eten.

  • De samenstelling van de groep is erg belangrijk, je kunt niet zomaar elk paard stallen.

  • De voerstations zijn duur in aanschaf en je hebt veel ruimte nodig.


Kende jij de Hit Actief stal al? Wat zijn jouw ervaringen? Wat vind jij belangrijke voor- en nadelen?