081014609_ABFweb
081014609_ABFweb

“Paardrijden doe je met gevoel”

Training Dressuur Opvallend

“Het is heel belangrijk dat je jezelf niet vastbijt in één bepaalde trainingsmethode. Probeer goed aan te voelen wat het paard waar je op dat moment op zit nodig heeft om het zo goed en correct mogelijk te laten lopen”, vertelt Grand Prix-amazone Marieke van der Putten.

Op de voorhand

Als je paard van nature graag een beetje op de voorhand loopt, is het belangrijk om hem vanaf het begin af aan te leren om zijn balans wat meer naar het achterbeen te brengen. 

Rijd hem dus niet te laag en te diep, waardoor hij nog meer naar de voorhand gaat neigen. Probeer de hals wat meer voor je te houden en door middel van kleine tempowisselingen hem meer in balans te krijgen. 

Blijft je paard daarna gemakkelijker op het achterbeen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om hem tussendoor wat te laten zakken in de hals om hem wat losser te krijgen.

Lager en ronder

Wil je paard zich van nature er graag wat uit drukken in de hals en rug, dan is het heel belangrijk om eerst te zorgen dat je hem wat lager en ronder in de hals kan stellen en daar in een beetje kan gaan schakelen, zodat hij zich ook echt in z’n hele lijf los gaat laten. Is hij mooi los en heb je controle over het tempo? Probeer hem dan weer wat meer voor je te zetten.

Dit kan per paard en ook per dag verschillen! Het is dus niet alleen heel belangrijk dat je weet wat je doet maar dat je ook goed kan aanvoelen wat er onder je gebeurd. Succes ermee!”

Bron: Bit & Cap