sliadagio_cdiarnhem_baxgoris
sliadagio_cdiarnhem_baxgoris

Tip Bart Bax: Observeer je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuurruiter- en instructeur Bart Bax.

[caption id=”attachment_64756” align=”alignright” width=”417”] Bart Bax[/caption]

“Tijdens de training van onze paarden komen we verschillende dingen tegen die we graag willen verbeteren of willen veranderen, zodat we nog beter kunnen presteren in de ring. Door de jaren heel ga je als als ruiter maar zeker ook als instructeur de dingen die je ziet en voelt tijdens het rijden aan elkaar koppelen waardoor je het zelf steeds meer als een logisch gevolg gaat zien waarmee je leert werken. Een van de belangrijkste onderdelen daarvan is je paard.

Probeer je eigen paard te observeren, eventueel met hulp. Een belangrijk begrip tijdens het rijden van paarden is evenwicht en balans. Het ene paard heeft daar soms duidelijk meer moeite mee als een andere. Waar ligt dit aan? Natuurlijke aanleg en het exterieur van een paard zijn daar voor een heel groot gedeelte debet aan. Zet je paard een keer voor je neer en beoordeel zijn exterieur. Daar kun je al veel uithalen hoe je paard daarna eventueel gaat bewegen. Zowel los als onder het zadel.

Balans


Als je dat kritische hebt bekeken is het ook mogelijk daar je training op af te stemmen. Natuurlijk moet een paard over de rug lopen en door het lichaam bewegen. Belangrijk is daarin dat we hem daarin wel in balans kunnen houden. Het over de rug laten bewegen van een paard wil niet per definitie zeggen dat je een paard diep moet instellen, zeker niet als het paard daarbij teveel op de voorhand zou gaan lopen.

Als we dan nog een stukje verder kijken is de verbinding van ons paard erg belangrijk. De “brug” tussen de voor en de achterkant van ons paard, ook wel de lendenen genoemd, is een belangrijk onderdeel om een paard meer in evenwicht te laten lopen of bij een verder afgericht paard het evenwicht op de achterhand. Kijk of je paard sterke of slappe lendenen heeft waardoor de verbinding tot stand komt en of het achterbeen verder of minder ver onder de massa wordt geplaatst tijdens de beweging.

Cavalettiwerk


Met cavalettiwerk kan je het een paard helpen om sterker te worden. Door bijvoorbeeld in draf over vier balken op een afstand van 1.20-1.30 meter die je dan in een rechte lijn, maar zeker ook in een volte kunt rijden. In galop geldt dat hetzelfde maar dan met drie cavaletti op drie meter. Naar mate je paard verder is getraind kun je die ook wat verhogen. Hierdoor zul je merken dat paarden op een andere manier losgewerkt worden en heb je meteen variatie in mijn training waardoor het paard er ook plezier in blijft houden.

Door eerst een stukje theoretische kennis te vergaren en te kijken naar een paard kan je steeds meer dingen verklaren waarom ze gebeuren of dat een paard zo reageert. Door onszelf daarin te blijven verdiepen krijg steeds meer kennis hoe we met onze paarden moeten omgaan. Want we zijn in het paarden vak NOOIT uitgestudeerd.”

“Ik geef de tip door aan Egbert van Roekel.”
img_3692