Charlotte Dujardin, Olympische Spelen, Rio, Valegro
Charlotte Dujardin, Olympische Spelen, Rio, Valegro

The New Yorker: ‘Hoe Dujardin en Valegro de dressuursport veranderden’

Nieuws

Charlotte Dujardin en haar Valegro gaan op afscheidstournee. De eerste stop is de Rolex Central Park Horse Show in Manhattan, New York. Het tijdschrift The New Yorker liet de bewoners deze zomer al kennis maken met de combinatie. Het blad met een oplage van meer dan een miljoen publiceerde deze zomer een groot artikel met de kop: ‘Hoe een outsider en haar eens oncontroleerbare paard een nieuwe standaard hebben gezet in de elitaire paardensport’.


Charlotte Dujardin komt niet uit een rijk gezin. Haar moeder Jane groeide op op een boerderij in Herfordshire en reed als springamazone. Jane’s ouders kwamen nooit kijken. Toen ze zelf twee dochters kreeg, Charlotte en Emma-Jayne, en een jongere zoon Charles, dompelde ze zichzelf onder in de wereld van de ponywedstrijden.

Al het geld er aan op


“Letterlijk al ons geld ging er aan op”, vertelt Charlottes vader Ian aan Sam Knight, journalist voor The New Yorker. Hij had een bedrijf dat verpakkingen maakte en kreeg  in 1992, toen Charlotte zeven was, een groot contract om spiegels te verpakken. Hij gaf 50.000 dollar uit aan een pony voor zijn dochters.

Maar in de zomer van 1999 liep het minder voor Ian Dujardin. Een deal was verkeerd uitgepakt en er was nergens meer geld voor. De pony moest worden verkocht. Een ramp voor Charlotte’s moeder Jane, die niets liever wilde dan een succesvolle dressuurcarrière voor haar dochters. “Het is altijd een geldsport geweest. Wij konden net de huur betalen.”

Erfenis


In 2002, toen Jane’s moeder overleed, liet ze familie Dujardin een erfenis na die hen in staat stelde om een paard voor Charlotte te kopen. Die zomer gingen Jane en haar dochters naar een veiling en kochten de driejarige Westfaalse ruin Fernandez voor 18.000 pond.

Charlotte reed Fernandez drie jaar, ze werkte in een pub om geld te verdienen. Toen ze 21 was deed ze mee aan een jonge paarden competitie in Buckinghamshire. Carl Hester was ook daar, als testruiter. Charlotte werd met Fernandez niet uitgenodigd voor de finale door de jury, maar Carl Hester was het daar niet mee eens. Hij ging er op zitten en Charlotte keek toe. Ze had Hester eerder zien rijden; als jong meisje keek ze uren naar instructie DVD’s, die Carl Hester presenteerde. Hij was haar idool.

Onder de indruk


Carl Hester was onder de indruk van wat hij op Fernandez voelde. Charlotte had hem alles kunnen leren, zonder dat ze zelf ooit op een toppaard had gevoeld hoe het moest. De juryleden veranderden niet van gedachten, maar Carl Hester sprak met Charlotte af haar een les te geven. Dujardin kuste haar zadel en besloot het nooit meer te poetsen.

Niet lang daarna vroeg Hester Charlotte als stagiair. Ze mestte de stallen uit en warmde zijn paarden op, in ruil voor een box voor Fernandez en lessen. Een deel van haar baan was het rijden van Valegro.

4.000 pond voor Valegro


Hester had Valegro gekocht voor slechts 4.000 pond bij Gert-Jan van Olst. De Negro-zoon ontwikkelde niet zoals hij wilde. “Ik wilde een wat eleganter paard”, aldus Hester. Nog erger: hij was een ‘head shaker’. In 2006 probeerde Hester Valegro te verkopen, maar dat lukte niet.

Toen Charlotte kwam, die alles wilde rijden wat er maar te rijden viel zei Hester: “Je mag ‘m hebben.” In het voorjaar van 2007 reed Carl Hester in Spanje de Sunshine Tour. Toen hij terug kwam had Charlotte veel progressie geboekt met Valegro. Ze smeekte hem om Valegro niet te verkopen.

Carl Hester ging akkoord en ze maakten een afspraak dat Charlotte hem zou rijden tot hij acht was en Carl daarna de teugels zou overnemen.

Alle wedstrijden gewonnen


In 2010, het moment dat Carl Hester Valegro zou overnemen van Charlotte, reed ze met hem op het Britse kampioenschap in de Prix St. Georges. Ze won. Net zoals alle wedstrijden daarvoor. “Ze ging me dat paard echt niet meer teruggeven”, zegt Hester.

In maart 2011 liep Valegro zijn eerste Grand Prix in Zuid-Frankrijk onder Dujardin. Ze wonnen. Daarna volgde de zege op het prestigieuze concours in Hagen, waarmee ze een serieuze kandidate werd voor goud in Londen.

Dressuursport veranderd


Maar niet alleen dat. Zij – en trainer Carl Hester – zorgden voor een nieuw hoofdstuk in de dressuursport. Valegro en Charlotte lieten een ander plaatje van de dressuursport zien. Hester was een vriendelijke trainer, anders dan anderen. Zijn paarden maakten sprongetjes en liepen in de wei.

In Londen won het Britse team de gouden de medaille – de eerste Britse teammedaille in de dressuur. Charlotte Dujardin en Valegro deden er nog een schepje op met de individuele medaille. Maar zin om die medaille te vieren had Charlotte niet. Valegro stond te koop.

Bijna verkocht


Het plan was er al een tijdje. Hester en Roly Luard, die in 2007 mede-eigenaar was geworden van Valegro wilden cashen. Er waren twee potentiële kopers voor Valegro, beide van overzee. Luard en Hester onderhandelden zes maanden met de tweede.

Op het laatste moment ging de verkoop niet door. “Het was allemaal geregeld”, vertelt Luard. “Maar het geld verscheen nooit op onze bankrekening.”

Het duurde achttien maanden voordat Valegro’s toekomst zeker was. In 2014 kwam er een derde investeerder bij, Anne Barrot. Zo kon Valegro blijven.

Klik hier om het hele verhaal te lezen. 


Rolex Central Park Horse Show


De Rolex Central Park Horse Show duurt van woensdag 21 september tot en met zondag 25 september en omvat verschillende disciplines. Het doel van de Horse Show is om paardensportfans vanuit de hele wereld naar New York te trekken voor een spectaculaire week vol met paardensport.
Naast de wedstrijden zijn er ook een aantal speciale gasten, waaronder Dujardin, die op zaterdagavond een demonstratie geeft met Valegro.

Bron: The New Yorker

Vertaling: Horses.nl