220509481_ABFweb
220509481_ABFweb

Rechtrichten tijdens het buiten rijden

Recreatie Opvallend Recht richten

“Door je paard met regelmaat buiten te trainen, wordt je gevarieerde trainingsprogramma nog afwisselender,” aldus Joyce Heuitink. ”Door het rijden van oefeningen zonder de aanleuning van een bakrand, wordt de lat in bepaalde oefeningen wat hoger gelegd. Hier heb je dan tijdens de proef weer profijt van.”

Veel boeken over paardrijden gaan specifiek in op de rijkunst. Er zijn er echter geen die het trainen in de vrije natuur en alles wat daarbij komt kijken behandelen.

Hoe kan ik het rechtrichten van mijn paard oefenen?

Natuurlijk is het rechtrichten gemakkelijker wanneer er een vaste omheining, zoals een bakrand of dressuurhek, aan de zijkant is. Alleen loopt het paard dan eigenlijk niet voldoende rechtgericht, wanneer je deze aanleuning nodig hebt. Dat uit zich vaak op landelijke wedstrijden, waar tussen de bordjes wordt gereden, in plaats van tussen de hekjes. Maar niet alleen dan, ook het rijden van een middellijn of een rechte diagonaal zorgt soms voor de nodige moeilijkheden, zoals slingeren of scheef gaan.
Tijdens het buiten trainen heb je geen aanleuning van een muur, bakrand, weideafrastering, hekjes, of wat dan ook. Een prima gelegenheid om het rechtgericht zijn van het paard te oefenen, zodat je daar later op wedstrijden profijt van hebt. Vaak zijn het toch weer die verplichte hoeken die je moet rijden in een rijbaan die maken dat je paard uit balans raakt en vervolgens ook niet meer rechtgericht is. Enkele mooie voorbeelden zijn het oprijden van de A-C-lijn, het wegrijden vanuit het halthouden, het inzetten of uitrijden van een zijgang, het rijden van een middengalop op de lange zijde of het laten springen van een recht changement.

Meer gevoel

Naarmate je langer rechtuit kunt rijden, krijg je meer gevoel of je midden op je paard zit, of je met de hulpen gelijkmatig inwerkt en of zo het paard ook recht en in balans gaat. Zoek altijd een richtpunt op. Dat kan genoeg zijn, zoals een boom, struik, paaltje, bankje, wat dan ook. Wees creatief en gebruik de omgeving. Wanneer je doelbewust ergens heen rijdt, kun je niet alleen beter voelen of je paard recht is, ook kun je controleren of hij recht blijft. Blijf in ieder geval midden op je paard zitten en probeer je benen lang te houden. Wanneer je voelt het je paard scheef is of dreigt te gaan slingeren, probeer dit dan altijd met een voorwaartse hulp op twee benen tegelijk op te lossen.
Valt het paard naar links en je corrigeert dit slechts met je linkerbeen, dan loop je het risico dat het paard vervolgens naar rechts gaat uitzwaaien. Andersom hetzelfde. Dan loop je tegen een soort slalomeffect aan, waarbij het risico dat het paard minder rechtgericht gaat nog groter is. Hetzelfde geldt voor de teugelhulpen. Wanneer het paard op bijvoorbeeld op de linkerteugel zwaarder is dan op de rechter, neem dan niet nog meer gewicht op alleen die linkerteugel, in de hoop dat het paard dan soepeler en rechter wordt. Veel gemakkelijker is om het ontbrekende gewicht in de rechterhand er dan bij te nemen, zodat in ieder geval de teugeldruk weer gelijk is. Dan kun je weer in balans van achter naar voor rijden en het paard recht gaan richten.
buiten trainen_cover_6.6mm.indd
joyce buiten rijden heuitink
buienrit buiten rijden JOyce Heuitink