stal
stal

Keurmerk Paardenwelzijn: hoe is het welzijn van jouw paard?

Nieuws

Wil je weten of jouw pensionstal of manege het welzijn goed op orde heeft? Daarvoor is nu het Keurmerk Paardenwelzijn opgericht. Directeur Bastiaan de Recht, revalidatietrainer van Equiscio, riep het keurmerk de wereld in. “Vanuit het ministerie werd al gevraagd wanneer wij eens met iets voor de paarden kwamen.”


Wat moet je doen voor het keurmerk? Bastiaan vertelt: “Ten eerste moet je het willen. Het is geheel vrijwillig en niet aan wetten en regels gebonden. Het keurmerk is dan ook voor mensen die willen controleren of ze het paardenwelzijn op hun stal of manege goed in orde hebben.”

Hij gaat verder: “Je kunt je aanmelden op onze site om een afspraak te maken met een inspecteur. Hij of zij komt dan langs om de gegevens in kaart te brengen. Het is niet zo dat hij al weet of je het gaat halen of niet. We kijken naar bepaalde waarden en hangen daar percentages aan vast. Met een speciaal rekenmodel wordt vervolgens een uitslag berekend. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je het niet hoeft te proberen als je stallen eigenlijk te klein zijn. Als je paarden er bijna niet in staan maakt het niet uit als ze wat kleiner zijn.”

Waarden


Naar welke punten kijken de inspecteurs? “Er wordt gekeken naar de afmetingen van de boxen, de uren per dag dat de paarden buiten komen, naar het eten wat de paarden krijgen, of het veilig is en of de paarden genoeg sociaal contact krijgen.”

Er zijn wel een aantal punten die echt niet door de beugel kunnen. “Als je prikkeldraad om je weide hebt kun je dat niet goed maken met grote stallen of perfect ruwvoer.”

Nadat de inspecteurs de omgevingsfactoren hebben bekeken, komt een KPW paardenarts de paarden zelf bekijken. Dit gebeurt steekproefsgewijs. Het zijn allemaal erkende paardenartsen, geen gewone dierenartsen.

Vervolgens krijg je – na berekening – de uitslag. “Als het allemaal in orde is krijg je het keurmerk, is het niet goed dan gaan we kijken waar de knelpunten liggen.”

Is je bedrijf goedgekeurd? Dan krijg je een gevelbord, advies en informatie, aanbevelingen en korting op consulten van specialisten.

Welzijnsmonitor


Het keurmerk is uitstaan uit de Welzijnsmonitor Paardenhouderij, die in 2012 ontwikkeld werd door de Wageningen Universiteit. “De Universiteit en dr Kathelijne Visser zorgen ervoor dat we de monitor mogen gebruiken. Het Keurmerk is opgesteld door een groep van deskundigen: dr. Machteld van Dierendonck, dr. Ir. Kathalijne Visser, drs. Marjan Tulp en drs Amber Koppen.”

Idee


Bastiaan zelf werkt als revalidatietrainer en merkt in het dagelijks leven dat het welzijn van het paard erg belangrijk is. “Wij zijn altijd bezig met het optimaal functioneren van het paard. Ik heb gemerkt dat het paard beter presteert wanneer het management beter is.”

Het idee om een keurmerk op te zetten kwam dan ook niet uit de lucht vallen. “Bij de koeien en varkens bestaat al langer een keurmerk en het Ministerie vroeg al aan de paardensector wanneer wij eens met zoiets kwamen. Er lag al van alles maar er was nog nooit wat meegedaan. Wij hebben er nu een onafhankelijke organisatie op gezet en iedereen die bedrijfsmatig met paarden bezig is kan het keurmerk aanvragen.”

Bastiaan hoopt dat paardenhouders erover na gaan denken. “We willen dat informatief en motiverend is. Dat mensen gaan nadenken over hoe ze hun paarden beter kunnen houden. De laatste jaren komt het welzijn steeds meer in opspraak en ik denk dat het nu dan ook de juiste tijd is om het keurmerk te lanceren.”

Bron: Bit 
logo