zand-rollen
zand-rollen

Combinatie psyllium en magnesium meest effectief tegen zandkoliek

Nieuws

Ophopend zand in de darmen van paarden is een relatief veelvoorkomend probleem. Paarden met opgehoopt zand in hun darmen, lopen meer risico op koliek, diarree en gewichtsverlies. Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki hebben uitgevonden dat een combinatie van psyllium en magnesiumsulfaat het beste werkt om het zand uit de darmen te verwijderen.


In Finland komt zandkoliek veel voor. In de herfst is zand in de darmen zelfs de oorzaak van 75 procent van de koliekgevallen in Finse klinieken. Er zijn verschillende behandelingen en kuren bekend, maar de werking van deze middelen was nog niet eerder wetenschappelijk onderzocht. Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki keken naar de werking van psyllium - ook wel bekend als vlozaad - en magnesiumsulfaat. Psyllium wordt ook in Nederland veel gebruikt tegen zandkoliek.

De onderzoekers voerden een studie uit om het effect van psyllium, magnesiumsulfaat en een combinatie van beide op de hoeveelheid zand in de dikke darm met elkaar te vergelijken. De paarden in het onderzoek kregen het middel vier dagen lang elke dag toegediend via een maagsonde. Op de eerste en laatste dag namen de onderzoekers röntgenfoto’s van de buik van de paarden om de hoeveelheid zand te bekijken.

De resultaten



  • Bij negen van de twaalf paarden die de combinatie van psyllium en magnesiumsulfaat hadden gekregen, was het zand succesvol uit de darmen verwijderd.

  • Van de paarden die alleen psyllium hadden gekregen, was bij drie van de twaalf het zand succesvol verwijderd.

  • Van de paarden die alleen magnesiumsulfaat hadden gekregen, was dit bij twee van de tien het geval.


Volgens de onderzoekers laten de resultaten van dit onderzoek zien dat zand in de darmen veilig en effectief verwijderd kan worden, en dat een combinatie van psyllium en magnesiumsulfaat het beste werkt. Toch wijzen de onderzoekers erop dat in deze studie gezonde paarden met normale magnesiumniveaus in het bloed zijn onderzocht. Mogelijk kan het effect bij zieke of jonge dieren anders zijn.

Bron: The Horse