hinniken
hinniken

4 tips voor verlatingsangst bij paarden

Nieuws

Wat doe je als je paard te gehecht is aan zijn maatjes? Daniel Johnson, auteur van het boek How to raise horses  (ofwel: hoe voed je een paard op?), geeft vier tips. Hij probeert antwoord te geven op de vraag: hoe ga je om met verlatingsangst bij paarden?



Koppel


“Paarden zouden de kans moeten krijgen om sociaal contact te hebben en vriendschappen te kunnen sluiten met andere paarden, maar wanneer ze erg lastig worden als je ze uit elkaar haalt, moet je maatregelen nemen”, zegt Johnson.

“Mensen die hun paarden constant met ander paarden laten lopen, krijgen vaak te maken met verlatingsangst bij hun paarden. Paarden zijn kuddedieren en kunnen erg snel gehecht raken aan elkaar, maar ook snel van slag als ze gescheiden worden. Dit vormt soms een uitdaging voor paardeneigenaren: want wat gebeurt er als je je paard mee wil nemen voor een buitenrit, wedstrijd of een ander doel? “

Hier volgen de tips van Johnson:

1. Houd meer dan twee paarden bij elkaar


Als het mogelijk is, houd dan op zijn minst drie paarden bij elkaar in een weiland. Dit vergroot de kans van slagen om een paard weg te halen, zonder dat de andere van slag raken. Dit werkt niet altijd, omdat paarden soms met verschillende leden van de groep een band krijgen. Over het algemeen werkt deze methode wel, omdat de meeste paarden simpelweg een hekel eraan hebben om alleen gelaten te worden. Als je paarden altijd samen zijn, en je laat er plotseling een alleen in de wei zonder maatjes in de buurt, dan is die logischerwijs van slag. Een ander maatje in de buurt, zal waarschijnlijk helpen om zich prettiger te voelen.

2. Zet de paarden die achter blijven op stal


Stel, je gaat met een paard op pad en je weet zeker dat zijn weidemaatje als een gek gaat hinniken en rennen als hij alleen achterblijft: zet de achterblijver dan op stal. Dat lost meestal het probleem op, zeker als je hem een flinke berg hooi geeft als afleiding. Dit werkt ook niet altijd, maar paarden leren over het algemeen al gauw dat het oké is om even alleen op stal te staan.

3. Neem beide paarden mee


Als je je paard met de trailer meeneemt, overweeg dan om zijn maatje mee te nemen. In een nieuwe situatie, bijvoorbeeld voor het eerst op een keuring, kan het stressverlagend werken als een maatje meereist. Je voorkomt zo ook verlatingsangst bij beide paarden.

4. Laat ze niet al te gehecht aan elkaar worden


Het probleem met de drie bovenstaande tips is dat ze alleen de symptomen van verlatingsangst bestrijden. Het probleem zelf wordt er niet mee aangepakt. Dus wat de makkelijkste oplossing is tegen verlatingsangst is om te voorkomen dat je paard te gehecht raakt aan een ander paard. Hoe doe je dat? Je kunt je paard leren dat het niet eeuwig duurt dat zijn maatje en hij gescheiden zijn. Je kunt dit doen door regelmatig een paard mee te nemen om iets te doen, terwijl je de ander achterlaat. Na een korte tijd zet je ze weer bij elkaar. Hiermee leren ze allebei dat ze maar korte tijd alleen worden gelaten, en dat het niets is om zich zorgen over te maken. Geleidelijk kun je de tijd dat je ze uit elkaar haalt verlengen.

Probeer regelmatig de dagelijkse routine aan te passen, zodat het niet voorspelbaar wordt. Pas van tijd tot tijd het weide- en stalarrangement aan, zodat je paarden niet teveel gewend raken aan een bepaalde routine of aan een bepaald maatje.

Denk eraan dat deze ideeën niet voor elk paard en elke situatie opgaan, pas ze aan naar je eigen situatie en paard, waarschuwt Johnson tot slot.

Wat is jouw manier om verlatingsangst bij je paard tegen te gaan?


Bron: Horsechannel.com