Rensport
Rensport Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

De verschillende paardensporten in een oogopslag

Training

Reeds eeuwenlang worden paarden gebruikt voor sportbeoefening. De alom bekende paardenrennen vormen slechts een van de vele takken van sport waarbij paarden worden ingezet. Paardensporten kunnen per land verschillend zijn. Denk bijvoorbeeld aan IJsland, waar regelmatig telgang-wedstrijden gehouden worden. Overigens worden deze wedstrijden ook in Nederland georganiseerd voor IJslandse paarden en hun ruiters.

Sportwedstrijden met paarden in de hoofdrol

Dit artikel belicht een aantal sportdisciplines waarin paarden de hoofdrol spelen. Uiteraard worden voor elke tak van de paardensport zo nu en dan wedstrijden georganiseerd, waarbij tevens de mogelijkheid bestaat om op je favoriete paard en ruiter/menner te wedden. Mocht je zelf geen ruiter of paardenmenner zijn, dan zou je dus kunnen overwegen om een weddenschap aan te gaan zodat je rechtstreeks de spanning kunt voelen die elke wedstrijd in de paardensport teweegbrengt! Casinozondercruks.io legt uit hoe je als gokker kunt deelnemen aan de paardensport, hoe je weddenschappen kunt afsluiten en hoe je je eventuele winsten kunt innen.

Springen

Deze tak van paardensport is regelmatig op de televisie te zien en wordt ook wel ‘Concours Hippique’ genoemd. Het betreft hier een paard en een ruiter die een parcours met een aantal hindernissen dienen af te leggen. De hindernissen variëren in hoogte en breedte en mogen niet geraakt worden door het paard. Springfouten worden aangerekend als strafpunten. Ofschoon het springcircuit binnen een bepaalde tijd moet worden afgelegd is snelheid niet allesbepalend. Om een springwedstrijd te kunnen winnen moeten springfouten - en dus strafpunten - zoveel mogelijk vermeden worden.

Dressuur

Ook dressuurwedstrijden worden geregeld uitgezonden via de sportkanalen op de televisie. Dressuur betekent feitelijk het ondergeschikt maken van het paard aan de ruiter. Tijdens dressuurwedstrijden laat de ruiter zien waartoe zijn of haar paard in staat is, zoals het uitvoeren van een Spaanse pas, een piaffe, een passage of een uitgestrekte draf. Winstpunten worden toegekend door een jury na beoordeling van de vertoonde dressuurkunsten.

Drafsport

Het voordeel van deze tak van de paardensport is dat je de wedstrijden actief kunt (mee)beleven door middel van weddenschappen. Dit maakt de drafsport voor veel mensen zo aantrekkelijk, omdat ze zich even nauw verbonden voelen met het paard en de menner waarop ze hebben gewed.

Het woord drafsport zegt het al: de deelnemende paarden mogen níet galopperen. Ze mogen enkel draven, en worden daarbij aangespoord door hun menner, die in een zogeheten ‘sulky’ wordt voortgetrokken door zijn renpaard. Het paard en de menner die als eerste over de eindstreep gaan hebben gewonnen. En wanneer jij op dát paard gewed hebt, dan heb je dus een gigantische geldprijs in de wacht gesleept.

Rensport

De rensport lijkt op de drafsport in die zin dat elk deelnemend paard met hoge snelheid over de drafbaan dient te rennen en als eerste de finishlijn moet proberen te passeren. Het verschil is echter dat het paard hier niet gemend, maar bereden wordt door een ruiter. En uiteraard kan er maar één paard de snelste zijn. Dat maakt de paardenrennen zo spannend, ook voor gokkers die op hun favoriete paard en ruiter hebben gewed.

Mensport

In deze tak van de paardensport wordt een koets of wagen voortgetrokken door één, twee of zelfs vier paarden. In het laatste geval spreekt men van ‘vierspanmennen’. In Friesland worden ‘s zomers een aantal marathons georganiseerd waarbij de kunst van het mennen een voorname rol speelt, evenals de vaardigheden van de Friese paarden die voor de wagens zijn gespannen. Het marathonterrein bevat verscheidene hindernissen, zoals een vijver of waterplas, een kegelparcours en een (kunstmatig opgetrokken) heuvel. Het traject moet binnen een bepaalde tijd worden afgelegd, maar zoals dat ook bij springwedstrijden het geval is, gaat het om het vermijden van eventuele strafpunten.